Určit výšku vodopádu není přitom vůbec snadná záležitost. Často totiž bývá obtížné stanovit, kde vlastně začíná a končí. Nástup může být pozvolný, často navíc bývají vodopády složeny z několika kaskádovitých stupňů. Úkolem odborníků pak je určit, zda se jedná o jeden členitý vodopád, nebo několik po sobě jdoucích samostatných.

3. Allure of the Seas - délka 360 metrů, hrubá tonáž 225 282 GT
Deset největších výletních lodí světa. Mají bazény, obří tobogany i lunapark

Náročnost takového úkolu dokazuje i spor, který se týká samotného čela vodopádového pořadí. Zatímco mezinárodní žebříčky většinou uvádějí jako nejvyšší na světě venezuelský Salto Ángel, některé včetně těch českých řadí na první místo vodopád Tugela v Jihoafrické republice. Může za to měření českých odborníků z roku 2016, které jihoafrického zástupce „prodloužilo“ o 35 metrů, ale do světové databáze vodopádů zatím nebylo zaneseno.

Nejvyšší neznamená nejkrásnější

Kromě výšky je nejčastějším kritériem pro řazení průtok vody. V tomto ohledu drží primát vodopády Boyoma na řece Lualaba v Kongu, kterými podle odhadů proteče v průměru 17 tisíc metrů krychlových za sekundu. Voda tu však překonává převýšení jen několika málo metrů.

Oproti tomu nejvyšší vodopády světa často v období sucha slábnou, či úplně mizí. Neposkytují ani tak úchvatnou podívanou, jako třeba vodopády Iguazú na hranicích Argentiny a Brazílie. Přesto jsou naprosto jedinečné a většinou obklopené unikátní přírodou, proto je stojí za to navštívit. Podívejte se s námi na deset nejvyšších vodopádů na světě.

10. Browneho vodopád, Nový Zéland

Přírodní útvar z poslední příčky našeho žebříčku se nachází v národním parku Fiordland na Novém Zélandu. Nese jméno jednoho z vůbec prvních leteckých fotografů Victora Carlyle Browneho, který oblast objevil během přeletu nad Fiordlandem ve 40. letech 20. století.

Voda z karového jezera Lake Browne překonává na své cestě k fjordu Doubtful Sound nadmořskou výšku 836 metrů a cestou urazí více než 1,1 kilometru. Může za to poměrně nízký sklon, pouhých 42 stupňů. To Browneho vodopád v kombinaci s hustě porostlým terénem deštného pralesa řadí mezi ty méně atraktivní.

8. - 9. Vodopád Jamese Bruce, Kanada a Puukaoku, USA

Dělené osmé a deváté místo zaujímá nepojmenovaný vodopád, který bývá neoficiálně nazýván vodopádem Jamese Bruce. Nachází se v přírodním parku Princess Louisa Marine Provincial Park v kanadské provincii Britská Kolumbie a jedná se zároveň o vůbec nejvyšší přírodní útvar svého druhu na pevninském území Severní Ameriky.

Vzniká táním sněhových polí na vrcholu útesu a ve dvou souběžných proudech padá z výšky 840 metrů do zátoky Loquilts Creek. K návštěvě je třeba zvolit vhodné období. Zatímco jeden proud je přítomný celoročně, ten druhý v letních měsících vysychá.

Leoše Šimánka: fotografie z cest
Nevšední Vánoce cestovatele Šimánka: S domorodci jsme si upekli divočáka

Stejnou výškou se pyšní i vodopád Puukaoku na ostrově Molokai, jednom z Havajských ostrovů, patřících ke Spojeným státům americkým. Tenký proud vody směřuje k mořské hladině z útesů Haloku, které patří mezi nejvyšší na světě. 

7. Balaifossen, Norsko

Norský vodopád Balaifossen se nachází nedaleko obce Ulvik v jižní části země a jeho výška je 850 metrů. Vodu k němu přivádí řeka Balai, vznikající z jezera Langvatnet a tajícího ledovce Onen v nadmořské výšce přibližně 1600 metrů. 

6. Vinnufossen, Norsko

První evropský vodopád v žebříčku nese název Vinnufossen, místní ho však nazývají jednoduše Vinnu. Leží východně od města Sunndalsøra v severozápadní části Norska a s výškou 860 metrů je jedničkou na území Evropy.

Zdroj: Youtube

Svůj název dostal podle řeky Vinnu, která odvádí z hory Vinnufjellet vodu z tajícího ledovce Vinnufonna. Jedná se o kaskádovitý vodopád, jehož nejvyšší stupeň měří 420 metrů a svou pouť končí v řece Driva nedaleko vesnice Hoelsand.

5. Yumbilla, Peru

Za pátým nejvyšším vodopádem světa je třeba znovu vyrazit za oceán, až do pohoří Andy v jihoamerickém Peru. Yumbilla se nachází v oblasti Amazonas na severu země a jeho vrchol leží v horském masivu Cerro Panhuayco v nadmořské výšce přesahující 2,7 tisíce metrů.

Zdroj: Youtube

Vodopád je vysoký 895,5 metru a zdroj vodního toku nebyl dosud jednoznačně určen. Předpokládá se však, že vytéká z jeskyně pojmenované Caverna San Francisco. „Yumbilla se řítí dolů přes čtyři stupně, v každém z nich si prodírá cestu lesem, aby na chvíli zastavil v rozvířeném jezírku, než pokračuje dál dolů,“ popisuje nevšední zážitek server Atlas Obscura.

Během putování prošla mladá žena jak pouští, kde bylo přes den i padesát stupňů, tak i vysokými horami, kde v noci klesaly teploty až patnáct stupňů pod nulu.
Mladá cestovatelka ušla tisíce kilometrů divočinou. Potkala pumu i medvědy

Nemusíte se přitom obávat, že byste se při návštěvě prodírali davy turistů. Až do nedávna byl vodopád prakticky neznámý, pozornost získal až po rozsáhlém geografickém průzkumu v roce 2007. Pozornost si však zaslouží i okolní prostředí. Okolní příroda je plná exotických rostlin včetně bromélií, orchidejí či stromových kapradin z rodu cyatea.

4. Oloupena, USA

Poslední z desítky nejvyšších vodopádů mimo oblast Jižní Ameriky nese název Oloupena. Leží v severovýchodní části havajského ostrova Molokai, kterou po statisíce let utvářela vulkanická aktivita. Deštivý charakter této části ostrova udržuje v oblasti i navzdory prudkým svahům bohatou vegetaci.

Oloupena leží mezi údolími Pelekunu a Wailau a voda zde překonává převýšení více než 900 metrů. Řítí se dolů těžce přístupným terénem, proto je obtížné vodopád spatřit jinak než při pohledu z mořské hladiny, či leteckém pozorování.

Za větrného počasí dochází v oblasti ke vzácnému jevu, kdy silný vítr dokáže zachytit proud vody a zvednout ho do výšky. Jeho pozorování jsou však velice vzácná, je totiž zapotřebí specifických povětrnostních podmínek, za kterých vrtulníky většinou nevylétají a lodě zůstávají v přístavech.

3. Tři sestry, Peru

Vodopád Tres Hermanas (Tři sestry) leží v oblasti peruánského národního parku Otishi ve střední části země. Voda se tu prodírá džunglí a přes tři stupně, podle nichž dostal vodopád své jméno, klesá o úchvatných 914 metrů. 

Atraktivitu lokality zvyšují i další přírodní památky v okolí. Ta zřejmě nejzajímavější se jmenuje Pavirontsi a jedná se o jeden z nejdelších přírodních mostů na světě, který dosahuje délky přibližně 192 metrů.

2. Salto Ángel, Venezuela

Druhý nejvyšší vodopád světa Salto Ángel leží v severozápadní části národního parku Canaima na východě jihoamerické Venezuely. Nese jméno svého objevitele, Američana Jimmiho Angela, který nad oblast v roce 1935 jako vůbec první člověk přeletěl. Domorodí Pemónové ho však nazývají Kerepakupai Vená.

Zdroj: Youtube

Dešťová voda, která se shromažďuje na vrcholu náhorní plošiny Auyantepui se tu slévá do jednoho proudu. Ten poté padá dlouhých 979 metrů, z toho asi 807 metrů volným pádem, dolů do koryta řeky Churún. Ačkoli se vodopád nachází uprostřed džungle, jedná se o jednu z nejnavštěvovanějších venezuelských turistických atrakcí. 

Skalní město Petra v Jordánsku
Cesta do Jordánska. Jen čtyři hodiny letu za dobrým jídlem i nevšedními zážitky

Výlet za krásami Salto Ángel představuje dobrodružnou výpravu, která začíná přeletem z měst Ciudad Guayana nebo Ciudad Bolívar do tábora Canaima. Odtud se turisté za doprovodu pemónských průvodců vypraví po řece až k úpatí vodopádu. Nejvhodnější je návštěva mezi červnem a prosincem, kdy se v oblasti nachází nejvíce vody.

1. Tugela, Jihoafrická republika

Vodopád Tugela, do nedávna „ten druhý vzadu“ získal prvenství teprve v roce 2016 - a podíl na tom měli Češi! Výprava geodetů pod vedením cestovatele Martina Šíla v listopadu 2016 provedla měření, které ukázalo, že vodopád dosahuje výšky 983 metrů. O 35 metrů více, než se doposud předpokládalo a o čtyři metry více, než dosavadní lídr Salto Ángel.

Zdroj: Youtube

Některé žebříčky však stále uvádí staré hodnoty, přepisu světové databáze vodopádů se kadaňskému rodákovi zatím dosáhnout nepodařilo. „Když jsme tam byli poprvé v roce 2014, posílal jsem data do světové databáze vodopádů a oni byli hrozně nadšení. Pak jsme odjížděli na druhé přesnější měření v listopadu 2016, a když jsem se ozval poté, bylo ticho po pěšině,“ řekl Šíla v rozhovoru pro Deník.

Tugela leží v Dračích horách, které jsou součástí národního parku Royal Natal v jihoafrické provincii Kwa-Zulu Natal. Dosahuje šířky patnácti metrů a tvoří ho pětice kaskád, z nichž ta nejvyšší měří 411 metrů. V období dešťů je vodopád snadno viditelný z hlavní příjezdové cesty parku. Pozor ale v období sucha, kdy může vodní tok kompletně vyschnout.

Gran Canaria. Výhled cestou na nejvyšší horu Pico de la Nieves (1949 metrů nad mořem).
Všechna roční období v jediný den. Na Gran Canaria využijete plavky i šálu