Požadované vzdělání bývá při výběrových řízeních definováno v rámci poptávané kvalifikace poměrně široce a často stačí bakalářský titul doplněný několika lety praxe. Jazyky jsou brány až na výjimky jako pracovní nástroj a schopnost komunikovat dalším jazykem či jazyky je podmínkou úspěšného absolvování výběrového řízení.

Evropská unie a Česká republika - Ilustrační foto
V institucích Evropské unie chtějí i fyziky

Z hlediska odbornosti Evropský úřad pro výběr personálu postupně ustupuje od všeobecného výběrového řízení, cílícího na všechny vysokoškolské absolventy, ve prospěch konkurzů zaměřených na určité oblasti. Takovou šanci již dostali chemici či odborníci na české právo, v budoucnu se očekává nábor expertů na ochranu zdraví a na úlohy spjaté s transformací na „zelenou“ ekonomiku či digitalizací.

Znalost angličtiny a dalších cizích jazyků je pro evropské úředníky nutností. Jako první z „dalších“ je francouzština jedná se o krásný jazyk, který je více než praktický k přežití v Bruselu za zdmi Evropské komise. Stačí i základní znalost. Ostatní, zejména exotické jazyky mohou být výhodou, která odliší výborné kandidáty od dobrých, například u administrátorů rozvojové pomoci EU.

Jak za prací v institucích EU.Jak za prací v institucích EU.Zdroj: DeníkNový seriál vám pomůže k práci v EU

Deník pro vás připravil více než desetidílný seriál, který vás seznámí s tím, jak můžete získat práci v institucích EU.

Celý seriál, včetně rozhovorů s klíčovými politiky, najdete každý týden na Deník.cz v rubrice Evropa pro Čechy nebo přímo v tématu ZDE.

Spolu s Deníkem se budou na přípravě tohoto seriálu podílet Jaroslava Plšková z Odboru vzdělávání a mezinárodní spolupráce ve státní službě ministerstva vnitra a Ondřej Pometlo z Diplomatické akademie MZV, kteří se touto problematikou pracovně zabývají.