Je to úplně opačný problém, než o kterém se zatím v Česku mluvilo. Statisíce, možná miliony Čechů se chtějí nebo z pracovních důvodů potřebují nechaly očkovat, ale v příštích měsících mají smůlu. Jsou totiž příliš mladí a zdraví.

Především v naší části Evropy se už krátce po začátku očkování ale začaly vynořovat skandály, kdy různí politici, sportovci a celebrity získali očkování, i když na ně měla přijít řada až za několik měsíců. Největší skandál zatím zažilo Polsko, kde několika stovkami dávek naočkovali ve Varšavě ne zdravotníky, pro které byla vakcína určena, ale politiky, úředníky, herce a celebrity. Univerzitní klinika, kde k očkování došlo, se bránila, že šlo o „mimořádné dávky“, které byly určeny pro známé osobnosti a šlo o propagaci očkování.

V záložní nemocnici na BVV začalo očkování proti covidu 19.
Očkování v Česku vázne. Problémy jsou v distribuci i počtu vakcín

„Nic takového jako mimořádné dávky neexistuje,“ uvedl šéf polských Hmotných rezerv Michal Kuczmierowski. „Pro porušování pravidel nebyl žádný důvod,“ dodal. Skandál, který se řeší už více než týden, měl však podle průzkumů efekt v tom, že výrazně vzrostla ochota Poláků se nechat očkovat.

Podobný vývoj jako v Polsku se odehrává na Slovensku. Špičkovu ledovce je bývalá tenistka, 31letá Dominika Cibulková s manželem, kteří dostali minulý týden vakcínu „mimo pořadí“. V jejím stínu je však přednostní očkování desítek lokálních politiků, kteří se nechali naočkovat jako součást „kritické infrastruktury,“ a to včetně rodin.

Přednost při očkování proti koronaviru dostávají senioři nad 80 let.
Spor o data. Blatný chce počty očkovaných říkat jednou týdně, experti nesouhlasí

Premiér Igor Matovič vyzval na Facebooku občany, aby mu podobné příklady nahlásili a slíbil zpřísnění pravidel. „Očekávám od ministerstva zdravotnictví jasné a nezpochybnitelné pořadníky,“ uvedl Matovič. Současně ale protismyslně dodal, že pár celebrit očkovaných přednostně mu vadit nebude.

Je jen státní vakcína 

Podobná odhalení se dají očekávat v brzké době i v Česku. Situace k tomu vedle chaosu kolem vakcinace vybízí i proto, že naočkovat se v současnosti oficiálně mimo pořadí nedá, ani kdybyste zaplatili třeba deset tisíc. A to přesto, že hodnota vakcíny je v řádu stokorun.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Očkování proti koronaviru: Kdy a kde se přihlásit, co za komplikace hrozí

Evropa proti koronaviruZdroj: Deník„Jiná než státem objednaná a nakoupená vakcína není a jen tak nebude v České republice k dispozici. Proto nezbývá než čekat, až přijdete na řadu,“ uvedl pro Deník epidemiolog Roman Chlíbek. A dodal, že neví o evropské zemi, kde by tomu bylo jinak.