"Oznamuji, že turistická sezóna se toto léto uskuteční. Od července bude zahraniční turistika ve Španělsku pokračovat v bezpečných podmínkách. Španělsko potřebuje cestovní ruch a cestovní ruch potřebuje bezpečí. Bezpečí zajistíme. (…) Posílám vzkaz turistům v zahraničí: Španělsko na vás od července bude čekat," citoval premiéra list El País.

Ve srovnání s turisticky rovněž oblíbenou Itálií, která patří také mezi nejzasaženější státy covidem-19 a turistům se otevře už 3. června, nabídnou Španělé cesty cizincům o měsíc později.

Lionel Messi na tréninku Barcelony
Španělská liga dostala zelenou. K restartu sezony může dojít po 8. červnu

Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti Španělska podle místního vývoje epidemie po dohodě vedení regionů s centrální vládou. A zatímco například na Baleárách či Kanárských ostrovech se život místních už téměř vrátil do normálu, v metropoli Madridu či katalánské Barceloně - které jsou oblastmi nejvíce zasaženými epidemií - bude většina omezení zrušena až nadcházející pondělí. V celé zemi se má proces uvolňování dovršit koncem června, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace.

 #interaktivni-infografika|25844f47-a0f8-4a0b-94ac-1ffe54d47b2c#

Ulicemi Madridu dnes na protest proti vládním restrikcím spojeným s koronavirem projela kolona tisíců aut a motocyklů se španělskými vlajkami. Demonstraci zorganizovala krajně pravicová strana Vox, která tvrdí, že příliš přísná vládní nařízení způsobují obrovské hospodářské škody a nezaměstnanost. "Je na čase hlasitě se ozvat vůči vládě nezaměstnanosti a strádání, která opustila naše pracující a lidi samostatně výdělečné činné," uvedla strana na twitteru.

Lidé na nákupní třídě v Kolíně nad Rýnem
Evropa zůstává nejhůře zasaženým kontinentem. Hlásí přes dva miliony případů

Denní bilance nakažených a zemřelých v posledních týdnech klesá. Úřady dnes oznámily 48 dalších úmrtí s nemocí covid-19 a 361 nově potvrzených případů, v obou případech jde o nižší bilanci, než v předchozí den. Celkem se v zemi od propuknutí nákazy potvrdilo 235 290 případů infekce, což Španělsko řadí celosvětově na pátou příčku po Spojených státech, Rusku, Brazílii a Británii.

Co do počtu zemřelých, kterých je v této jihoevropské zemi 28 678, se Španělsko nyní nachází na čtvrté pozici.