Pro Američany není nic nepředstavitelného, že by se hrdinové bílého plátna nebo televizních obrazovek stali opravdovými hrdiny reálného života. Že by opustili své herecké karavany a na pár let řídili stát ze sídla guvernéra. V případě Ronalda Reagana z oválné pracovny Bílého domu dokonce celé Státy. Příkladů je hned několik. Úspěšný v Kalifornii byl Terminátor Arnold Schwarzenegger.

Po vyhlášení výsledků voleb propukly v Bělorusku nepokoje. Ty Lukašenkův režim násilně potlačil.
Krutá realita v Bělorusku: lékaři i děti míří za mříže, lidé čelí drsnému mučení

Američtí politologové v době jeho působení na západním pobřeží Států dokonce tvrdili, že kdyby se Arnold v USA narodil, určitě by vyhrál i v prezidentských volbách, tak byl populární. Méně známým, ale rovněž úspěšným guvernérem – tentokrát státu Minnesota - byl i Schwarzeneggerův kolega z filmu Predátor Jesse Ventura, vlastním jménem James Janos. Bývalý wrestlingový zápasník má slovenské předky. 

Padesátiletý Texasan Matthew McConaughey by mohl být dalším z této herecké řady. Byl by ale prvním guvernérem, který je rovněž držitelem Oscara.

V poslední epizodě houstonského charitativního podcastu The Balanced Voice moderátorce Ranii Mankariousové sdělil, že nad tím skutečně uvažuje. „Opět nad tím přemýšlím a ptám se sám sebe: Jaká je moje další role? Opravdu si myslím, že mám co předat, naučit, co sdílet. Proto ta otázka: Jakou budu mít roli v další kapitole mého života?“

Arnold Schwarzenegger
Nové zjištění: Pradědeček Arnolda Schwarzeneggera pocházel z jižních Čech

Současný texaský republikánský guvernér Greg Abbott by tak v McConaugheym ve volbách v příštím roce dostal velmi silného soupeře. Herec není jednoznačně politicky profilovaný, nepřihlásil se dosud k Demokratické ani Republikánské straně, sám sebe ale označuje za umírněného republikána a texaského vlastence. Na vozíček upoutaný konzervativní Abbot je názorově mnohem konzervativnější. 

Herec a producent se věnuje charitě a učí na filmové katedře v texaském Austinu. Oskara obdržel v roce 2014 za hlavní roli HIV nakaženého muže ve filmu Klub poslední naděje. Známý je mj. i z kultovního seriálu televize HBO Temný případ, v anglickém originále True Detective.

Komik prezidentem

Přerod herce v politika není nic výjimečného ani v evropském prostředí. Celá řada z nich je stále politicky aktivní. Ukrajina má za prezidenta komediálního herce Volodymyra Zelenského. Komik Beppe Grillo byl jeden čas velmi populární v Itálii, svoji oblíbenost přetavil ve volební úspěch svého seskupení Hnutí pěti hvězd. Italové se herců přetavených v politiky vůbec nebojí. Nikdo si sice nepamatuje poslankyni Illonu Stallerovou, ale každý si ji asi vybaví pod uměleckým pseudonymem, který používala ve filmech jen pro dospělé Cicciolina.

Boháči klidně zaplatí balík za očkování v Indii, Dubaji či na Floridě
Jak se očkují boháči: Luxusní dovolená all-inclusive se dvěma dávkami vakcíny

I naši nejbližší sousedé vyslali herce do parlamentů, vlád a prezidentských paláců. Neoficiálním vůdcem Polska je Jaroslaw Kaczyński, jeho dvojče Lech, který tragicky zesnul při letecké nehodě u Smolensku, byl svého času prezidentem země. Oba jsou pak známí z dětského filmu O dvou chlapcích, kteří ukradli měsíc. Na Slovensku na prezidentku kandidovala Magda Vašáryová, poslancem i členem vlád byl Milan Kňažko. Transformace McConaugheyho v guvernéra by přesto přinesla jeden unikát navíc. Texas by měl za lídra nejen držitele Oscara ale rovněž nejvíc sexy muže světa z roku 2006.

Už loni na podzim byla McConaugheymu položena v Show Hugha Hewitta otázka na to samé téma. Tehdy jednoznačně neodpověděl. „Nevím. Chci říct… To není jen o mně. Podívejte, politika se mi teď zdá absolutně nefunkční, ale když předefinuje svůj smysl, pak bych mohl mít větší zájem.“ Zdá se, že americká politika svůj záměr předefinovala. Alespoň pro Matthewa McConaugheyho.

Herci a politici v ČR

V ČR se dá dokonce hovořit o politicko-herecké rodině. Martin Stropnický (horní snímek) byl ministrem obrany, kultury i zahraničí a místopředsedou hnutí ANO. Jeho žena Veronika Žilková byla lokální političkou v Praze. Jeho syn Matěj, který hrál ve filmu Máj, pak předsedou Strany zelených.

Ministrem kultury a poslancem za ČSSD byl i Vítězslav Jandák.

Tomáš Töpfer byl dlouholetým senátorem, Taťána Fischerová poslankyní a kandidátkou na prezidentku země.

V porevolučních dobách v poslanecké lavici na chvíli zasedli i další, například Rudolf Hrušínský nebo Daniela Kolářová.