Dokončovaly se stavby, lidé chodili do kin a těšili se z uvolněné atmosféry. Rok 1968 až do 21. srpna Jihomoravanům přál. Zdálo se, že na ně čekají světlé zítřky. Do okupace, o které tehdy nikdo neměl ani zdání, zbývaly před pětačtyřiceti lety tři dny.

Například na Vyškovsku situace kopírovala celorepublikovou náladu. Lidé se začali víc zajímat o politiku, propracovávali se do ní mladší kádry komunistů. Stáli za novým vedením KSČ, za Dubčekem. „Stejně jako jinde v republice se obnovovaly organizace jako Sokol, Junák. Lidé pořádali kulturní akce věnované osobnostem, o kterých se po roce 1948 nesmělo mluvit," připomněl vyškovský historik Radek Mikulka.

Dva tisíce slov

Vyškované také podepisovali výzvu Dva tisíce slov sepsanou Ludvíkem Vaculíkem. „Na Vyškovsku vznikla organizace K231, ve které se sdružovali političtí vězni z padesátých let," uvedl Mikulka.

Na politiku se soustředilo i Blansko. Začátkem roku se místní připravovali na květnové volby do poslanecké sněmovny. Ty se ale nakonec nekonaly. „Nastalo takzvané Pražské jaro 1968 a lidé vkládali do programu Alexandera Dubčeka nazvaného Socialismus s lidskou tváří velké naděje. Začaly vycházet skvělé noviny, například Mladý svět, kde bylo mnoho informací," popsala atmosféru v Blansku ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová.

Před invazí vojsk Varšavské smlouvy se v Blansku v roce 1968 zlepšila i zdravotní péče. Dvanáctého dubna například začala fungovat nová poliklinika v Sadové ulici, jejíž dokončení mělo téměř roční zpoždění.

V červnu roku 1968 skončila i přestavba blanenského Dělnického domu, který díky rekonstrukci zásadně změnil podobu.

V Břeclavi si lidé po delší době užívali 1. máj. Po dvaceti letech se průvod poprvé nesl ve svobodnějším duchu. Již zesnulý historik Jaroslav Školl o něm napsal, že studenti břeclavského gymnázia si vyrobili transparenty a hesla požadující svobodu, demokracii a humanitu. „V květnu se také poprvé od roku 1948 sešla schůze břeclavského Sokola," vylíčil dále v knize o Břeclavi. Na konci června pak Břeclavští vytvořili přírodní koupaliště na Veslařské.

Zpět k Masarykovi

Příznivější byla také situace v kultuře. Například v Hodoníně chtěli znovu postavit Masarykův pomník, který byl dříve rozřezán na tři díly. „V plánu bylo znovuzaložení Sokola. Vznikl i prozatímní výbor. Nakonec vytvořili jen odbor Sokol při Slovanu, který měl na starosti základní tělovýchovu," popsal situaci na Hodonínsku historik Miloš Hynek.

Bezstarostnost doby zachycuje i video západoněmeckého profesora Clemense Cordinga z 20. srpna 1968. Záznam zveřejnil Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky v internetovém projektu Pražské jaro 1968. Čtyřminutové amatérské video ukazuje ruch v brněnských ulicích a na tržišti. Lidé se prochází mezi obchody, nakupují zeleninu a posedávají na lavičkách. Snímek končí záběrem na malou poskakující dívku v sukni. Když šli lidé toho dne spát, netušili, do čeho se probudí.

Brňané chodili na čaje bez čaje

Brno - Volnost, otevřenost a očekávání. Takovými slovy by se dala popsat brněnská nálada v roce 1968 před sovětskou okupací. Období přiblížil Vladimír Březina z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky.

Jaké bylo hlavní téma v první polovině roku 1968?

V celé jižní Moravě byly cítit patriotské nálady a v Brně to bylo nejsilnější. Lidé přemýšleli o navrácení k zemskému zřízení. Spojit obě části Moravy a vymezit se proti Čechám. Těžko říct, jak by to dopadlo nebýt tehdy událostí 21. srpna.

Toho roku se v Brně událo několik nábožensky významných akcí. Přijel Otec generál řádu menších bratří, brněnský biskup se po osmnácti letech vrátil do svého řádu. Byli lidé v této době nábožensky aktivnější?

Otevíraly se některé spolky spojené s křesťanstvím jako Orel, které dříve komunisté zakázali. Na jižní Moravě se lidé obraceli k náboženství také kvůli tomu, že je spojené s tradicemi. Ty jsou tady víc zakotvené.

Jak Brňané na tuto dobu vzpomínají?

Já v té době ještě nebyl na světě. Znám to tedy především z vyprávění mých rodičů. Je zajímavé, že i významné politické události lidé časem zatlačí do pozadí a pamatují si víc na normální život.

Jak tehdy trávili čas?

Hodně se chodilo do kina a divadla. Takové filmy jako v roce 1968 se totiž před lety vůbec netočily. Mladí také hodně chodili na takzvané čaje. Co vím od rodičů, čaje se tam ale rozhodně nepily.

ANNA FAJKUSOVÁ

Učitelky odletěly, psala Rovnost

Před jedenadvacátým srpnem 1968 neměli Jihomoravané o nastávající okupaci ani potuchy. Deník Rovnost přináší výběr zpráv, které na svých stranách otiskl v týdnu před srpnovou okupací.
13. srpna
Státní banka v Jihomoravském kraji měla včera ve svých trezorech dary ve váze skoro tří kilogramů zlata.
14. srpnaBrněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů odcestoval společně se zpěvačkou Jarmilou Šulákovou do Bulharska.
15. srpnaNestálé počasí letos narušilo plynulost žní a s nimi i prodej do státních skladů.
16. srpnaUniverzita J. E. Purkyně udělila včera čestné doktoráty akademiku Bohuslavu Havránkovi a profesoru Harvardské univerzity v USA Romanu Jakobsonovi.
17. srpnaVčera ráno havarovala mezi obcemi Hradčany a Čebín čtyřiadvacetiletá řidička osobního vozu.
18. srpnaBrněnské tiskárny připravily bohatý program zářijových oslav pěti set let českého knihtisku.
19. srpnaDo italského Arezza odlétá dnes z Brna Sbor moravských učitelek.
20. srpnaČSAD Brno, nár. podnik, má již šest řidičů, kteří v soutěži o jízdu bez nehod a závad z vlastní viny ujeli milion kilometrů.

(pj, zn)