Nápad s ohňostrojem o hodinu dřív vznikl v restauraci Šelepka už v roce 2000. Inspirací se stala pověst o posunutém brněnském poledni. „My ohňostroj pořádáme teprve po čtvrté. Líbila se nám ale  tradice, kterou založil předchozí provozní. Lidi to tu mají rádi," řekl současný provozovatel podniku Tomáš Klepl.

Park kolem restaurace se už několik minut před začátkem zaplnil stovkami lidí. Ti sledovali show světel na obloze za doprovodu hudby. „Už jsem tady jednou před lety byla. Teď to přesto bylo nádherné," zhodnotila se slzami v očích jedna z účastnic Soňa Pavlušová. K Šelepce přišla i s rodinou.

Po půl dvanácté se začali srocovat lidé na náměstí Svobody. Dorazily jich tisíce. „Přemluvila mě přítelkyně, ale možná naposledy. Byl tady neuvěřitelný hluk z dělobuchů," okomentoval brněnský student Ondřej Hlavatý.

Někteří návštěvníci oslav se vybavili pyrotechnikou, jiní přišli jen symbolicky bouchnout sekt. „Měli jsme domluvených asi deset akcí. Nakonec ani jedna nevyšla a slavili jsme v poklidu doma. Proto jsme přišli alespoň na ohňostroj do centra dění," vysvětlila Petra Vašíková. Na ohňostroje se dívala spolu s přítelem Martinem Lošťákem. „Letos nejsem ani moc opilý. Říká se, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Za takové předsevzetí by měla přítelkyně radost," smál se muž.

Poklidnější oslavy

Kvůli vlastnímu bezpečí stáli lidé podél okolních domů v bezpečné vzdálenosti od centra výbuchů pyrotechniky. V brněnských ulicích posílili své služby také zdravotničtí záchranáři. „V Brně jsme přidali tým záchranářů a do centra i rychlou lékařskou péči navíc," informovala dopředu mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Větší klid měli letos strážníci a policisté. „První část oslav v Brně se uskutečnila v relativním klidu, policisté vyjížděli jen k několika partnerským hádkám a potyčkám, několik lidí si stěžovalo na odpalování petard v blízkosti jejich aut. Dohromady jsme vyjeli ke čtyřiačtyřiceti případům," zhodnotil krátce po půlnoci policejní mluvčí Pavel Šváb.

Další řešili po zbytek noci. Do cely museli umístit podnapilého osmnáctiletého cizince, kterého zadrželi půl páté ráno na Moravském náměstí. „Nejprve požádal o dva roky staršího muže o zapůjčení mobilního telefonu. Podle prvních informací byl muž ochotný pouze ze svého přístroje zavolat na příslušné číslo, což se cizinci hrubě nelíbilo a začal majitele pronásledovat. Dostihnul ho a napadl několika údery do obličeje," popsal Šváb.

Na více stížností upozornili brněnští strážníci. „Silvestr i první hodina nového roku se obešla bez jakýchkoliv mimořádných událostí. Mírně se navýšil pouze počet stížností na rušení nočního klidu," podotkl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Strážníci se na silvestra setkali také s tím, že kolemjdoucí lidé žádali hlídky, aby zkontrolovali stav opilců. Od čtvrtečního rána se to stalo bezmála dvacetkrát. Ne vždy byli podnapilí v takovém stavu, aby byl nutný jejich převoz na záchytku. Záchranka tam musela s lidmi na žádost strážníků odjet během noci šestkrát. „Například v Ečerově ulici ležel po dvacáté hodině na zemi muž s berlemi, před půlnocí se podle volajících na linku 156 povaloval opilý člověk pod sochou Spravedlnosti na Moravském náměstí. Oba se však o sebe zvládli postarat sami a bez pomoci odešli," dodal Ghanem.

V celém kraji měli záchranáři během silvestrovské noci 137 výjezdů, nejméně za poslední čtyři roky. „Pětkrát jsme ošetřovali zraněné po manipulaci s pyrotechnikou. Čtyři lidé se lehce poranili zejména na rukou. V jednom případě šlo o výbuch pyrotechniky při zapalování, který zasáhl pacienta do obličeje. Vyjížděli jsme také ke 42 úrazům, na vznik většiny z nich měl vliv alkohol," informovali záchranáři.