Bratři zvlášť, sestry také. Ale navštěvovat se s rodiči mohou kdykoliv. Takové je prozatímní rozhodnutí brněnského městského soudu, který se v úterý zabýval kauzou Stanislava Velického. Muže, kterého policisté podezírají ze zneužívání dětí. Žádné obvinění však zatím nepadlo.

Velického dcery, jedenáctiletá Kristýna a o dva roky mladší Abigail, tak zůstávají v krizovém centru pro děti v Hapalově ulici v brněnských Řečkovicích. Osmiletý syn Petr a jeho o dva roky starší bratr Benjamin budou bydlet s otcem pod jednou střechou.

„Definitivně rozhodnuto není. Kauzu soud odročil na neurčito. Čeká se totiž na konec vyšetřování v souvislosti s údajnou trestnou činností, která má sexuologický ráz,“ řekl státní zástupce Vladimír Kutnohorský poté, co po dvou hodinách hlavní líčení skončilo.

Za zavřenými dveřmi

Jednání bylo neveřejné a uvnitř soudní síně mohli zůstat jen manželé Veličtí spolu se svými dětmi. „S ohledem na to, že se jedná o mladistvé, nemohl být uvnitř nikdo jiný,“ vysvětlil předseda senátu brněnského městského soudu Libor Nováček.

Radost z rozhodnutí soudu měla jen jedna z Velického dcer, Abigail. U té navíc platí jakýsi volnější režim. „Může jít ke mně kdykoliv se jí zachce. Mám ji doma třeba i týden v kuse,“ přiznal Velický. O poznání horší má vztah s Kristýnou. Ta k otci nechce.

Velický na sebe upoutal pozornost před necelým rokem, kdy vypluly na povrch informace o tom, že se pasoval do role Ježíše a své děti tyranizoval. Z výpovědí dětí vyplývá, že otec své děti neustále varoval před satanem a peklem. Sebe přitom nazýval Kristem a dětem vyhrožoval, že když budou zlobit, pomalu je začnou ožírat červi. Policie ani soudy však nic takového doposud neprokázaly.

Nemravný otec?

Po půlroce vyšetřování kauzy se však zaměřila policie na vyprávění jedenáctileté Kristýny. Ta tvrdí, že ji otec obtěžoval. Vyšetřování ale trvá už více než sedm měsíců, ale policie zatím neshromáždila dostatečný počet důkazů.

„U výslechu jsem byl s manželkou Monikou jen jednou. To bylo někdy v září nebo v říjnu. Od té doby se nic nestalo. Obviněný zatím nejsem z žádného trestného činu,“ svěřil se Velický, který chtěl zažalovat některá média za to, že o něm zveřejnila nesmyslné informace. „Nakonec jsem se rozhodl, že trestní oznámení nepodám. Nechám to v rukou Boha. Ten jediný může trestat,“ dodal Velický.

Policie se kauzou stále zabývá. Jak je vyšetřování daleko ovšem tají. „Mohu potvrdit pouze to, že na případu Stanislava Velického kriminalisté stále pracují. Podrobnější informace ale nebudeme zveřejňovat,“ řekl jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.