Studentka Barbora Nagyová vystudovala management cestovního ruchu a zaměstnání nemohla sehnat osm měsíců. Nedávno začala pracovat jako asistentka. „Vyplatí se mít pevné nervy, zkoušet to a vyčkat. Taky jsem dlouho čekala, ale díky projektu jsem získala zaměstnání, které mě dokonce baví a chodím do něj ráda," popsala žena.

Program je určený lidem mladším třiceti let bez ohledu na dosažené vzdělání. Zaměstnavatelům úřady práce platí náklady na mzdy těchto lidí až do čtyřiadvaceti tisíc korun měsíčně. Smlouvy se uzavírají většinou na rok. „Podstatou je umožnit lidem získání praxe a tím pádem zvýšit jejich šance při hledání zaměstnání. V opačném případě se totiž dostávají do začarovaného kruhu a skončí dlouhodobě v evidenci úřadu práce," sdělila generální ředitelka úřadu Marie Bílková.

V Jihomoravském kraji po dotovaných zaměstnancích sáhlo už 416 firem a organizací. „Nejčastěji získávají pozice asistentů, obchodníků, administrativních pracovníků, prodavačů, techniků ve stavebnictví a strojírenství nebo pracovníků v pohostinství," přiblížil projektový manažer krajské pobočky úřadu práce Jiří Mikulec.

Dva zaměstnance dotované úřadem práce přijala i brněnská cestovní kancelář Pux Travel. „Je to dobrý nápad. Účastníci projektu získají hodnotnou praxi, bez které by velmi těžko hledali uplatnění. Jako zaměstnavatelé můžeme dát šanci mladým lidem se prosadit a získat stálé pracovní místo. Dotace od úřadu nám vynahrazuje administrativní a časovou zátěž se zaučením nekvalifikovaných pracovníků," řekl majitel společnosti Karel Kameník.

Dobré ohlasy od zaměstnavatelů potvrzuje i Mikulec. „Zatím v kraji praxi ukončilo předčasně asi dvacet procent zařazených, z čehož lze usoudit, že zkušenosti zaměstnavatelů jsou spíše dobré. Máme také signály, že s mnoha praktikanty počítají i do budoucna po skončení dotace. Nicméně, vzhledem k tomu, že první roční praxe budou končit až v srpnu a září, je zatím brzy hodnotit," dodal.

Rozpočet projektu je v kraji 152 milionů korun. Podle ekonomického analytika Michala Kozuba jde o účelnou investici. „Nejen, že uchazeč nebude bez práce, a tedy se sníží náklady pro stát, ale také se jeho pracovní kapitál bude dále rozvíjet. Do budoucna může být velkým přínosem pro ekonomiku. To ovšem nejde hodnotit pouze v horizontu jednoho nebo dvou let," poznamenal.