Studenti často předpokládají, že v prvním zaměstnání dostanou nástupní plat přes dvacet tisíc korun. „Stačilo by mi tak těch dvacet tisíc čistého. Možná i míň, ale třeba za patnáct bych asi práci nevzal," sdělil například Marek Konečný.

Podle mladých Brňanů, kteří už mají hledání práce za sebou, má většina studentů o svém prvním zaměstnání značně zkreslené představy. „Samozřejmě jsem byl také přesvědčený, že hned dostanu pětadvacet tisíc čistého a budu mít spoustu volného času, protože budu pracovat z domu. Místo toho ale jezdím každé ráno hodinu do kanceláře a na svůj vysněný plat jsem si pár let počkal," řekl informatik Ondřej Kropeš.

Aby studenti měli lepší startovní pozici po dokončení školy, snaží se hledat práci v oboru už při studiu. „Je to podle mě jediná šance, jak později zaměstnavatele přesvědčit, že už něco umím," myslí si student Tomáš Pokorný.

Praxe pro studenty

Na uplatnění svých absolventů myslí i školy. „Snažíme se, aby si už při studiu místo různých brigád zkusili práci v oboru. Například fakulta informatiky uzavřela partnerský program s firmami, které nabízí praxi pro studenty. Mohou u nich také zpracovávat diplomové práce," upozornila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Dodala, že o totéž se snaží i ostatní fakulty, například studenti žurnalistiky chodí na několikaměsíční praxi do médií. „Samozřejmostí je spolupráce lékařské fakulty s nemocnicemi. Součástí výuky je práce přímo na klinikách," poznamenala Fojtová.

S budoucími zaměstnavateli absolventů spolupracuje také Vysoké učení technické. „Studenti o praxe mají zájem, protože ví, že díky nim pak bude zase zájem o ně," upozornila mluvčí školy Jitka Vanýsková.

Podle ředitelky krajské pobočky Úřadu práce v Brně Marie Cackové mají nejmenší problém se sháněním práce absolventi informatiky a lékařské fakulty. „Naopak nejdéle u nás zůstávají lidé z filozofické fakulty, ale také učitelé. Poslední dobou jsme také zaznamenali problémy u absolventů stavební fakulty," poznamenala Cacková.

Očekávaný nástupní plat v prvním zaměstnání
studenti MU – VUT – MendelU

10–15 tisíc: 7 – 4 – 8 %
16–20 tisíc: 33 – 45 – 45 %
21–25 tisíc: 39 – 35 – 36 %
25–30 tisíc: 12 – 13 – 8 %
31 tisíc a víc: 9 – 4 – 4 %

MU: Masarykova univerzita
VUT: Vysoké učení technické
MendelU: Mendelova univerzita

Zdroj: výzkum Aiesec