Studenti letos pracovali s námětem obrazu německého malíře Christiana Rubena, zobrazující jak Kolumbus objevuje břehy Ameriky. Turek a jeho třída na toto téma vytvořili celkem osm obrazů odkazující na různé události z historie Spojených států. „Nejsem sice výtvarně příliš nadaný a ve volném čase se věnuji spíš florbalu než umění, ale snažil jsem se co nejvíc zapojit svými návrhy. Třeba obraz s názvem Oslava vítězství byl můj nápad," říká.

Před odbornou porotu všichni účastníci nepředstupovali jen s obrazy, ale představili i různé  objekty, videa nebo performance. „Myslím, že na našem projektu je hodně poznat, že jsme se snažili ukázat cit pro umění. Například v počítačových fotomontážích, které se tady také objevily nic takového nenajdete,"  tvrdí.
Putovní cenu Uměleckého střeva z rukou umělce a předloňského finalisty Filipa Cenka nakonec převzali studenti jihlavského gymnázia se svým projektem Mezi břehy.

Ačkoliv se Turek se svou třídou neumístili, tvrdí, že to sice trochu zamrzelo, ale na jejich pojetí tématu by rozhodně nic neměnili. „Chtěli jsme přispět k úspěchům naší školy. I když se to nepovedlo, odnášíme si alespoň knihu,  prospekty o výtvarném umění a dobrý pocit. Všem účastníkům se podle mě povedlo dokázat, že umělecké střevo nemusejí mít jen opravdoví umělci," uzavírá.

KATEŘINA VLKOVÁ