VÁNOČNÍ ATMOSFÉRA. Kuřim rozsvítí živý strom první adventní neděli devětadvacátého listopadu za zvuku koled, lidé budou popíjet čaj a vánoční punč. Pokračování nabídne Mikulášský jarmark v sobotu pátého prosince, program obstarají děti z tamních škol či školek. „Novinka letošního roku je umístění akce za školu Komenského, a to na asfaltové hřiště. Zakládáme si na příjemné vánoční atmosféře," zdůraznil místostarosta města David Holman.

HRNEK SVAŘÁKU. Každý pátek se v Ivančicích sousedi sejdou na Palackého náměstí při akci Pozvi kamaráda na hrnek svařáku. Strom rozsvítili poslední listopadový pátek a představili i živý betlém. „Od loňska také každý pátek promítáme Letní kino v zimě, odpoledne pouštíme pohádky pro děti a večer filmy pro dospělé," informovala pracovnice kulturního centra Lenka Stránská.

NEJLEPŠÍ SALÁT. Adventní čas zahájí v Pohořelicích v pátek čtvrtého prosince Mikulášskou besídkou. O den později se budou snažit kuchařky přesvědčit porotce, že jejich bramborový salát je nejlepší. V dalších dnech čekají Pohořelické vánoční vystoupení a posezení u cimbálu. „Akce zakončíme koncertem klavíristy Pavla Kratochvíla v sokolovně," uvedla pracovnice kulturního a informačního centra Alena Bilavčíková.

Adventní akce na Brněnsku.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

DŘEVĚNÝ BETLÉM. Rosice přivítají advent tuto sobotu rozsvícením vánočního stromu na Palackého náměstí, který po celou dobu doplní dřevěný betlém. Program je naplánovaný na každý víkend. „Děti se mohou těšit například na Čertovskoandělský bál, dospělí na zabijačkové hody. Na zámku vznikne historické tržiště a lidé uvidí i šermířské vystoupení. Událost doprovodí středověká hudba Huncfut," sdělila zaměstnankyně rosického kulturního a informačního centra Jarmila Helsnerová.

NOVÝ VÁNOČNÍ STROM. Na tišnovském náměstí Míru postavili tuto sobotu pro trhy koncertní pódium, které doplní stánky i pártystany. Zároveň rozsvítí vánoční strom. „Tentokrát ovšem máme nový, který bude stát na místě májky, tedy netradičně uprostřed náměstí. Bývalý strom asi po patnácti letech uschnul. Jeho nástupce má zatím asi jen tři metry," řekl vedoucí majetkového odboru Václav Drhlík. Na akci vystoupí děti ze základních, středních i mateřských škol. Jde o součást Tišnovských trhů, které se konají od Velikonoc až po Dušičky, které nyní měly asi měsíc pauzu.

VÁNOČNÍ KOUZELNÍK. V Židlochovicích vánoční trhy cílí na tradici. Ve stáncích na náměstí Míru v neděli šestého prosince představí řemesla, s dětmi si lidé zazpívají vánoční koledy. „Nejmenší se dočkají vánočního kouzelníka, který jim ukáže triky spolu s čerty. Na akci vystoupí také žesťová kapela z Nosislavi," oznámila pracovnice kulturního střediska Milena Moudrá.

ŽONGLÉŘSKÁ SVĚTELNÁ SHOW. Letošní novinka ve Šlapanicích je program na každý adventní víkend. V pátek začal pietními akty k uctění památky obětí bitvy tří císařů. V neděli šestého prosince zahájí vánoční jarmark na Masarykově náměstí, kde návštěvníci uvidí žonglérskou světelnou show. „Z našeho náměstí chceme udělat příjemné místo pro lidi, kteří se tam před Vánoci sejdou a společně si vychutnají atmosféru. K dispozici jim bude hudba, teplé nápoje i občerstvení," doplnila starostka Michaela Trněná.

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA. V Dolních Kounicích rozsvítí vánoční strom tuto neděli devětadvacátého listopadu. Zároveň lidé zavítají i na vánoční jarmark před kulturním domem. Vystoupí tam děti z kroužků, škol a školek se svými představeními. „Nebude chybět ani vánoční punč a čaj. Děti se potom mohou těšit na na Mikulášskou nadílku v neděli šestého prosince," přiblížila zaměstnankyně informačního a kulturního centra Vlaďka Krmelová.

VERONIKA PAPOUŠKOVÁ

ADAM HAVEL