Organizátoři tam odpolední akci uspořádali v opuštěném a zdevastovaném areálu bývalého autoservisu. „Chceme lidi upozornit na to, že taková místa v Brně existují a není jich málo. Je to škoda, protože zatímco město se pořád rozrůstá do svého okolí, v centru jsou plochy, které nikdo nevyužívá a jen roky chátrají," uvedla organizátorka Martina Dobrovolná.

Podotkla, že podobná místa by se dala využít například pro kulturní aktivity. „V případě areálu ve Vlhké ulici máme představu, že by tam mohly být hudební zkušebny nebo výtvarné dílny. Domy totiž ještě nejsou za půl roku zdevastované natolik, aby se nedaly celkem dobře opravit. Muselo by se to ale udělat rychle, protože i za těch šest měsíců areál stačil zchátrat docela dost," varovala organizátorka.

Na návštěvníky akce čekalo například několik hudebních vystoupení, výstava o nevyužitých areálech v Brně nebo přednášky na stejné téma. „Snažíme se, aby tady každý našel něco, co by ho zajímalo," sdělila Dobrovolná.

Právě výstava se líbila osmadvacetiletému Danielu Klapkovi. „Je škoda, kolik míst v Brně zbytečně chátrá. Mají svoji historii a bylo by zbytečné, kdyby to mělo pokračovat dál," řekl návštěvník.

S povolením od úřadů podle Dobrovolné problémy nebyly. „Místo má ve správě město, takže jsme akci jen nahlásili. Povolení k tomu tedy máme," potvrdila organizátorka.

Areál museli organizátoři nejdřív nechat vyčistit. „Odpadky jsme nechali na místě. Museli jsme ale nechat zlikvidovat injekční stříkačky po narkomanech, kterých se tady schází mnoho. Nechtěli jsme riskovat, aby se někomu něco stalo. I tak jsme ale některá místa obehnali páskou a dali k nim zákazy vstupu. Pokud bychom to měli vyčistit všechno, nedělali bychom nic jiného," dodala organizátorka Dobrovolná.