„Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí," uvedl Lukáš Novosad z Kolektivu pro zvířata.

Na místě byl řezník, který měl na stole naporcované kusy masa, které vypadaly autenticky, ve skutečnosti to ale byla obarvená pšeničná bílkovina. Stánek prodejců byl obdobný jako ty, které mají prodejci kaprů.

„Těch co se nechají napálit je dost, v hovoru s námi pak ale velice rychle pochopí o co nám jde. První reakce je ale většinou pohoršení, je nechápavá," uvedl Novosad.

Podle aktivistů má akce provokativním způsobem přimět lidi k zamyšlení nad rozdílným vnímáním různých druhů zvířat. Po fyziologické stránce prý není mezi savci a rybami velký rozdíl, mají vyvinutou nervovou soustavu a vnímají bolest i strach. Kapři jsou podle aktivistů před vánočními svátky vystaveni velmi krutému zacházení, které začíná již transportem ze sádek. Ryby jsou vyhladovělé, vysílené a často poraněné či přidušené.

Řezník aktivistů lidem maso nabízel, měl na stole i živého psa. Podle jedné ze seniorek, která akci přihlížela, není možné srovnávat psa s kaprem. „Pes, to je přítel člověka, to je na několik let. Ke kapru nemáte ten vztah," uvedla žena.

Kapr je tradiční české vánoční jídlo. Na štědrovečerní tabuli se začal objevovat na přelomu 19. a 20. století. Ještě starším vánočním jídlem je houbový kuba a sušené ovoce.