V centru Kyjeva například držela noční hlídku. „Sto nebo dvě stě lidí vždy zůstává na náměstí i přes noc, aby je policisté nevytlačili. Kdyby se o to pokusili, svolají přes mobily další lidi," vysvětluje doktorandka na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Hlídka jí skončila brzy ráno a pak se šla na dvě hodiny vyspat. „V jedenáct dopoledne jsem tam byla znovu," říká.

Taky pomáhla s úklidem nebo v polní kuchyni. „Pro stovky lidí jsme vařili dvě teplá jídla denně, třeba bramborový guláš, kroupy nebo hrachovou kaši," popisuje.Maria Nobilisová.

Stihla se podívat do Chersonu na jih země, odkud pochází. „Protestuje tam mnohem méně lidí, ale mají o to větší odvahu. Na jihu a západě Ukrajiny má prezident Viktor Janukovyč silné pozice," vysvětluje Nobilisová. Nejvíc na ni zapůsobilo, že se dokázali sjednotit chudí i bohatí, nevzdělaní i vzdělaní a společně bojují společnou věc.
Demonstrace začaly loni v listopadu, když Janukovyč zrušil asociační dohodu s Evropskou unií a posílil vztahy s Ruskem. „Chceme, aby vláda i prezident odstoupili," shrnula žena.

Nepokoje se v posledních dnech vyhrotily. Několik lidí pořádkové síly zastřelily a demostranti obsadili tři ministerstva. Mezi obětmi je i známý Nobilisové, se kterým v Kyjevě slavila Silvestra. „Ještě mi to úplně nedošlo. Teď není čas na truchlení," říká. Shání pro materiální pomoc pro Ukrajince a organizuje v Brně další akce. „Ve středu se sejdeme od sedmi hodin večer na náměstí Svobody a zapálíme svíčky," uvedla Nobilisová. Další setkání je v neděli od čtyř hodin.