O znovuzrozené šanci pro luxusní sportoviště v lokalitě zvané Růženin dvůr informoval starosta městské části Jiří Čejka. „Město že pomůže nalákat investora. Brzy by mělo vypsat oznámení, kde o této možnosti informuje. Vlastníci pozemků už jsou ochotní je prodat," řekl Čejka.

Jeho slova potvrdil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. „Připravujeme nabídkové řízení na pozemky, které nám v Růženině dvoře patří. Bude v něm řada podmínek směřujících právě ke stavbě akvaparku. Chceme zařídit, aby za stejných podmínek prodávali potřebné pozemky i soukromí majitelé," sdělil Pospíšil.

Brňané jsou i tak k dlouho odkládanému plánu skeptičtí. „O akvaparku se už mluví určitě alespoň pět let. Nejdříve měl být pod lomem Hády, pak zase spíše vedle Malé Klajdovky. Připadá mi to trochu podobné novým stadionům pro fotbal a hokej. Spousta slibů a v realitě nic. Přitom tady široko daleko žádný krytý bazén není a akvapark by lidi určitě nalákal," myslí si Jiří Starý z nedaleké Líšně.

Také analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. „Akvaparky obecně moc komerčně nefungují. Aby mohly nabízet opravdu kvalitní služby, musí pak vyžadovat vysoké vstupné kolem tří či čtyř set korun. Nemyslím si, že na sídlištích na Vinohradech a Líšni žijí tak bohatí lidé, kteří tolik peněz zaplatí," řekl Menčík.

Přesto viděl i dobré stránky plánu. „Je to výborné místo obklopené velkými sídlišti. Hodí se sem nějaké jednodušší koupaliště s nižším vstupným kolem šedesáti korun. Ale to se neobejde bez dotací od města," myslí si Menčík.

Dotace ovšem město odmítá. „Něco takového neplánujeme. Pokud se náhodou podaří získat peníze na podobnou akci, chceme je spíše směřovat na akvapark u stadionu za Lužánkami. To je tradiční oblast dostupná všem Brňanům," řekl náměstek Pospíšil.

Zároveň nevyloučil, že se soukromníka, který investuje miliardu do vinohradských bazénů, najít nepodaří. „Není vůbec jisté, že se někdo přihlásí," přiznal Pospíšil.

V Brně je v současnosti jediný akvapark v Kohoutovicích. Provozuje jej městská firma Starez Sport. Po počátečních milionových ztrátách je hospodaření sportoviště v posledních třech letech vyrovnané.

BAZÉNY V BRNĚ
Aquapark Kohoutovice
Bazén TJ Tesla na Lesné
Městský úlavecký stadion Lužánky
Lázně Rašínova
Bazén Ponávka
Sportareál Družstevní
Koupaliště Kraví hora