Brno – Jemně namlít kávu, v džezvě ji pomalu zalít studenou vodou, zavrtat džezvu do vyhřátého písku a čekat, až se káva zpění. „Pak už stačí jen hlídat, aby pěna nevykypěla, to by byla ostuda,“ tvrdí dvaatřicetiletý Lukáš Kovářík z Brna, který v pátek v pasáži Alfa předváděl své umění přípravy pravé turecké kávy v celostátní soutěži baristů.

Příprava kávy v džezvě má podle Kováříka letitou tradici. „Poslední dobou jsme na to v našich končinách trochu zapomněli, ale naše babičky si s džezvou určitě poradit uměly,“ hodnotí milovník kávy. Kromě turecké kávy se v pátek a v sobotu v prvním patře Alfa pasáže rozvoní i káva irská, espreso či cappuccino. „Na programu celostátního soutěže jsou čtyři disciplíny,“ uvedla koordinátora soutěže Petra Veselá.

Soutěžit se tak bude v malování mléčnou pěnou do cappuccina a macchiata, rozpoznávání vzorků kávy, přípravě kávy s alkoholem a právě přípravě turecké kávy. „Vítězové jednotlivých disciplín postoupí na červnové mezinárodní klání do Londýna,“ doplnila Veselá.

Soutěže doplní také zábavný program, při kterém se Brňané mohou poučit o kávě. „Ukázky latte artu, příprava pravé irské kávy a další receptury proniknou také do sousední čokoládovny Minach a kaváren Švanda a Alfa. Atmosféru soutěží zpestří i„Přátelé italské opery“, kteří povolaně promítnou některé kultovní filmy s kávou v hlavní roli,“ zve Veselá.