Z toho nemá radost komínská starostka Milada Blatná. „Chtěla jsem to odvézt do kompostárny, ale bohužel to není možné. Škůdce by se mohl rozmnožit na další rostliny,“ přiznala.

Podle jejích slov jsou napadené keře už pokácené. „Teď čekáme až nebude vlhko, abychom to spálili. Snad by se to mohlo uskutečnit ve čtvrtek,“ dodala starostka.

Tento nebezpečný hmyz se k nám dostal z Ameriky. „Výskyt mšičky na jižní Moravě není častý, ale stává se to. Je podobná malé mouše. Žije v půdě, kde čeká na příležitost. Napadá buď kořeny nebo listy,“ vysvětlil místopředseda Vinařské unie Pavel Vajčner.

Připravovaná výstavba v budoucí nové čtvrti Trnitá nabídne bydlení pro tisíce Brňanů.
Lokalita nedaleko Vaňkovky v Brně se změní v novou čtvrť. První projekt už staví

Nejčastěji parazituje na oslabených révách. „Její přítomnost signalizují viditelné výčnělky na listech, které postupně ničí,“ upřesnil.

Pro ně jsou podle něj mnohem nebezpečnější různé bakteriální a houbové choroby. „ESCA nebo Stolbur zlikvidují celý keř. Během týdne zežloutne a odumře i s hrozny,“ dodal.

Tu část Farské zahrady, kde jsou poškozené révy, má ve správě komínská městská část. Mimo jiné se tam starají o ovocné stromy, trávník a provádí odborné řezy dřevin.

Běžným lidem je tato zahrada přístupná pouze ze severní strany. Část je zastavěná bytovými domy.