Doktorandský student fakulty informatiky původně chtěl program navrhnout tak, aby studentům ušetřil bloumání mezi regály při vyhledávání konkrétního svazku. „Mělo to fungovat jako GPS v autě s přesností na několik centimetrů, ale ukázalo se, že telefony to ještě nezvládnou. Navíc přesné údaje o poloze knih by do systému museli ručně zadat zaměstnanci knihoven, což by zabralo strašně moc času," řekl Ševčík, kterému přišlo škoda celý nápad zahodit.

Jonáš Ševčík.Spolu s dalšími čtyřmi programátory se proto rozhodl vytvořit alespoň katalog univerzitních knih. „Už si ho stáhlo několik stovek studentů. Je zdarma, vytváříme ho pro univerzitu, která má na něj i autorská práva," doplnil vývojář. Aplikace pro chytré telefony umí knihu vyhledat i podle ISBN kódu, stačí jej sejmout na telefon a SmartLib zjistí, ve které knihovně je svazek dostupný. Funguje na Google Android a Windows Phone a Ševčík chystá jeho spuštění i na I-Phonech.

Nápad na GPS navigaci po univerzitní knihovně nezůstal úplně zapomenutý. „Právě zkoušíme prototyp programu na navádění po bohunickém kampusu, který je dost rozlehlý. Může studentům poradit, kde je přednášková místnost, nebo ukázat lidem, jak se dostat na přijímací zkoušky," doplnil student. Novou aplikaci chce zpřístupnit studentům do konce letošního roku, ale záleží, jak dopadne její testování.