Kromě toho výzkumný tým našel základy stavby o délce padesát a šířce osm metrů. „Podle použitých materiálů je to objekt ze středověku a má úctyhodné rozměry," zdůrazňuje Galuška, který pracuje v Moravském zemském muzeu.

Archeologové chtějí místo zkoumat do září. „Dříve stálo na místech, kde právě bádáme, pódium Velkomoravského koncertu. Letos se kvůli výzkumu musí posunout," říká. Lidem se tak naskytne jedinečný pohled. „Při poslechu hudby s velkomoravskou tematikou zároveň uvidí výsledky výzkumu," upozorňuje třiapadesátiletý muž.

S historií Velké Moravy se snaží seznámit co nejvíce lidí.  „Nálezy prezentuji třeba na výstavách, nedávno mi o nich vyšla kniha. Přednáším i na Masarykově univerzitě," říká.

Galuška navíc spolupracuje s filmaři a divadelníky. Letos radil například autorům představení Cyril a Metoděj aneb Dobrodružství písma. Hraje ho Městské divadlo Brno.

Kromě archeologie má Galuška rád hudbu. „Vystupuji se skupinami Nezapomeň a Lončáci. Rád si zajdu i na rockový koncert. Tento týden jsem byl na Deep Purple," dodává archeolog.