Po třináctileté pauze získalo Brno v roce 2016 městského architekta. Kromě rozvoje města se má podle odborníků zabývat i komunikací s Brňany.

Aktuálně se zabývá především přípravou nového územního plánu. „Hotový návrh odevzdáme koncem roku a poté bude následovat jeho veřejné projednání. Náš cíl je, aby město mělo nový územní plán hotový v roce 2022,“ sdělil městský architekt Michal Sedláček.

Odborníci z kanceláře pracují od roku 2016 také na podobě plánovaných nových částí města. „Největší téma je aktualizace územní studie nové jižní čtvrti Trnitá, která vyroste mezi nynějším a budoucím hlavním nádražím u řeky. Chceme se zasadit o kvalitní základy čtvrti, jako jsou ulice, náměstí, dopravní a technickou infrastrukturu a protipovodňová opatření,“ doplnil Sedláček.

Grand prix České republiky.
Konec motocyklové Velké ceny? Zřejmě definitivní

Jak už Brněnský deník Rovnost dřív informoval, společně se železničáři připravuje kancelář soutěž na podobu budovy nového hlavního nádraží.

Podle architekta Petra Hrůši hraje městský architekt důležitou roli právě při utváření budoucí podoby města. „Musí umět udržet město jako celek a podávat odborné informace k rozhodování městské samosprávy. Jinak by ale měla být kancelář architekta města nezávislá a dohlížet na to, aby nevznikl třeba nepřiměřený tlak na pozemky či dopravu,“ upřesnil Hrůša.

Souhlasí s ním i architekt Petr Lešek. „Městský architekt má držet prostředí pohromadě. Snažit se, aby město bylo nejen pěkné, ale i fungující a jeho rozvoj koordinovaný. Současně má také mluvit s lidmi, především s dětmi a mládeží. Je nutné jim vysvětlit, proč se zajímat o prostředí, kde žijí, a zlepšovat jej,“ řekl.

PROCHÁZKY S OBYVATELI

Proto kancelář pořádá diskuze, semináře, výstavy k soutěžím nebo procházky s městským architektem. „Za loňský rok jsme jich podnikli přes dvacet. Loni jsme napříč městskými částmi zorganizovali seriál setkání KAM jede k VÁM k tématu polohy nového brněnského nádraží. V příštím roce plánujeme podobné diskuze s obyvateli k novému územnímu plánu,“ předeslal Sedláček.

Třetí výročí od svého vzniku zástupci kanceláře plánují slavit na podzim. „V říjnu chystáme výstavu, její součástí bude i představení knihy Principy tvorby veřejných prostranství,“ dodal.

Lidé protestovali proti Nočním vlkům v Brně
Lidé protestovali proti Nočním vlkům v Brně. Jste magoři, uráželi je stoupenci

Post městského architekta v Brně fungoval už od roku 1990. Zanikl v roce 2003 sloučením útvaru hlavního architekta a odboru hospodářského rozvoje. „Cílem je lepší propojení územního a strategického plánování města,“ odůvodnil tehdy náměstek primátora Richard Svoboda.