S úklidem prostoru a jeho úpravou pomohli už o prázdninách skauti z jedenačtyřicátého oddílu střediska Řehoře Mendla. „Odvezli jsme odtamtud půl kontejneru skleněných střepů. Také jsme zajistili vstup do objektů, které byly nebezpečné," popsal práce vedoucí skautů Jan Svoboda.

Radnice za úklid nebezpečného odpadu bývalých dílen podle mluvčí Denisy Kapitančikové zaplatí asi dvě stě tisíc korun. Navzdory plánovanému vyklizení tam kvůli bezpečnosti nepovolila festival iniciativy Lerchova – otevřeno všem.

historie areálu
• Za první republiky byla v areálu ovocná zahrada Sušilových studentských kolejí.
• Po 2. světové válce zabrala místo československá armáda, aby tam zřídila autodílny.
• V roce 2003 ministerstvo obrany převedlo pozemek na Brno, které je svěřilo městské části Brno-střed.
• V roce 2006 radnice Brna-středu uzavřela kontroverzní nájemní smlouvu se společností Wilson Properity.
• V roce 2016 radnice smlouvu vypověděla a plánuje další využití místa.

Iniciativa navázala na petici proti bytovému komplexu nazývanému Wilson a přimlouvá se za otevření areálu lidem. „Osmého října pořádáme malý festival před vchodem do areálu, který má poukázat na možnosti pozemku v Lerchově. V Masarykově čtvrti totiž chybí zastřešený prostor pro setkávání lidí," vysvětlila za iniciativu Denisa Hobžová.

Za zpřístupnění místa se přimlouvá také zastupitel a předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. „V areálu se pořádalo už několik akcí a nikdo se nezranil. Pokud se lidé chovají rozumně a jsou opatrní, není to nebezpečnější než výlet do lesa," řekl Závodský.

Přístupný má být podle Kapitančikové areál od jeho vyčištění až do doby, než začne přestavba. „Úpravy chceme zkoordinovat s rekonstrukcí horní části Údolní ulice, tramvajové smyčky u kostela i celého náměstí Míru," sdělila Kapitančiková.

Radnice Brna-středu už má pro Lerchovu prvního dohodnutého nájemce, obchod s potravinami. „S majitelem Brněnky jsme se předběžně dohodli na jeho stěhování do nového areálu. Současná provozovna totiž stojí v ploše zeleně, kterou chceme rozšířit," upřesnila mluvčí.

Při rozhodování o budoucnosti a přípravě architektonické soutěže se chce radnice opřít o přání místních. Ti podle anket nejvíc stojí o komunitní centrum 
s klubovnami nebo víceúčelovou halu, kde se chtějí setkávat a cvičit. „Na březnové setkání, kde jsme budoucnost probírali s radnicí, přišlo asi devadesát lidí, třiašedesát z nich hlasovalo pro komunitní prostory," potvrdila Hobžová.

O budoucnosti areálu v Lerchově ulici se znovu jedná od začátku roku, kdy radnice Brna-středu vypověděla smlouvu se společností Wilson Properity. Ta chtěla v místě postavit bytový dům. Plán však byl proti podmínce, se kterou ministerstvo obrany městu areál věnovalo. Chtělo totiž, aby se aspoň deset let nevyužíval komerčně.