Radní Brna-severu chtějí vrátit objekt městu, které jim budovu svěřilo do správy. „Odebrání Arnoldovy vily se bude po dohodě s městskou částí řešit až poté, co se vyjasní účel využití budovy," vysvětlila Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

O budoucnosti vily politici jednají už od zavření školky, která se odtamtud přestěhovala v roce 2012.

Co bude s budovou dál, chce projednat místostarosta Brna-severu a náměstek primátora Petr Hladík v létě. „Jsou dvě možnosti. První, která je podle mě spíše nereálná, je zapojení do trojlístku s vilou Löw-Beer a Tugendhat a zřídit v ní expozici věnovanou německým a židovským rodinám brněnského Manchestru," popsal Hladík. Někdejší majitelé totiž patřili mezi textilní továrníky židovského původu.

Druhá možnost je podle náměstka pravděpodobnější a bude ji při jednání prosazovat. „Rád bych tam viděl muzeum fotografie, s možností letních škol a různých fotografických kurzů," dodal Hladík.

Budovu, kterou kvůli havarijnímu stavu muselo v roce 2012 opustit padesát žáků mateřské školy, tak zatím městská část jen udržuje. „Objekt udržujeme pravidelnými kontrolami, větráním nebo temperováním v současném stavu tak, aby nechátral. Žádné opravy ale neděláme," řekl mluvčí Brna-severu Martin Ingr. Dodal, že před vyloupením dům chrání napojení na pult centrální ochrany městské policie.

ŠKOLKA SE NEVRÁTÍ

Jisté je, že školka se zpět do vily nevrátí. „Byla příliš nákladná, místo ní chceme postavit novou trojtřídní školku v ulici Sýpka. „S kapacitou ve školkách nemáme problém. Nová místa poslouží rodinám, které se nastěhují do rekonstruovaných bytů v Merhautově ulici," objasnil náměstek Hladík.

Na podzim chce městská část zapojit prostory vily spolu s káznicí nebo třeba starým divadlem u výstaviště do projektu otevírání nepřístupných památek.