Mladý profesionální hasič Tomáš Kazda v pondělí nastoupil pomáhat na covidovou jednotku intenzivní péče do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Spolu se čtyřmi kolegy. Dalších pět přibude za týden. „Nikdy jsem v nemocnici nepracoval, snad budu platný,“ uvedl jednadvacetiletý dobrovolník.

Péče o pacienty s onemocněním covid-19 v náchodské nemocnici
Pacientů s covidem neubývá. Oddělením JIP dochází místa, hrozí lůžka na chodbách

Nemocnice na jižní Moravě se znovu připravují na kritické dny či týdny. Pacientů s onemocněním Covid-19 nebezpečně přibývá nejen na standardních, ale především na JIP lůžkách. „K pondělí bylo hospitalizováno 622 pacientů, z nich je nyní 126 ve vážném stavu,“ sdělila za krajské hygieniky Renata Ciupek.

Lůžka intenzivní péče v Jihomoravském kraji

Údaje k 21. únoru 2021

Celkově volná kapacita na ARO/JIP: 18,4 procenta

Celkový počet lůžek: 572

Obsazených: 467

Další nárůst hospitalizovaných těžkých případů onemocnění předpokládá i vedení kraje. „Zatímco v minulém týdnu nemocnice v Jihomoravském kraji převozy pacientů pomáhaly přeplněným nemocnicím z jiných regionů, nyní jsou na hranici kapacity JIP lůžek," konstatoval krajský mluvčí Michal Cagala.

Podle dat ministerstva zdravotnictví měla Fakultní nemocnice Brno na začátku týdne šest volných lůžek pro těžké covidové případy na jednotkách intenzivní péče.

Potvrdila to mluvčí nemocnice Veronika Plachá. „Musíme počítat s tím, že pokud se budou plnit standardní lůžka, jako se tomu děje teď, budou se plnit brzo i JIPky. Tam se počet mění, nejen zlepšením zdravotního stavu, ale bohužel i úmrtím,“ vysvětlila.

Na zhoršující se stav tam postupně reagují. „Opět měníme některá oddělení zpět na covidová, tedy se speciálním hygienickým režimem. V pondělí například jedno oddělení Kliniky gynekologicko-porodnické v Bohunicích. Jsme připraveni upravovat chod nemocnice, abychom mohli hospitalizovat další covid pozitivní, a přitom neomezili péči o jiné pacienty,“ řekla Plachá.

Volná akutní lůžka pro covid+  
Údaje k 21. únoru 2021  

Celkem v kraji: 38
FN Brno: 6
FN u sv. Anny: 10
Nemocnice Břeclav: 2
Nemocnice Znojmo: 9
Nemocnice TGM Hodonín: 3
Nemocnice Kyjov: 1
Úrazovka v Brně: 3
Nemocnice Vyškov: 0
Nemocnice Blansko: 0
Zdroj: ÚZIS, MZdr.

Ve vyškovské nemocnici se dostávají už i za hranu kapacity. Jak Deníku pověděl ředitel Zdeněk Horák, za běžného provozu má nemocnice pět lůžek s umělou plicní ventilací. „K pondělku jich bylo obsazených čtrnáct,“ podotkl.

Na intenzivní péči mají téměř polovinu lůžek vyčleněných pro covid pacienty. V pátek přesto neměli žádné volné pro těžší covidové případy. „Z třinácti míst v posledním týdnu zůstává volné jedno maximálně dvě,“ upozornil Horák.

Podobně jsou na tom v Blansku, kde data z ministerstva uvádějí už naplněnou kapacitu JIP. Podle ředitelky nemocnice Vladimíry Danihelkové leželo v pondělí dopoledne na intenzivní péči šest covid pozitivních. „Pacienty zatím nemusíme převážet,“ uvedla. Již v minulém týdnu ale zmínila Deníku, že situace se může změnit z hodiny na hodinu.

Problém akutních lůžek podle Plaché nevyřeší ani záložní nemocnice na brněnském výstavišti. „Je primárně určena pro stavy k doléčení,“ podotkla. Aktivace této polní nemocnice by byla ve hře v případě, že už budou všechny zařízení plná.

Případné skloubení činnosti záložní nemocnice s provozem očkovacího centra podle vedení kraje není problémem a bylo by možné v řádu jednoho dvou dnů. „V současnosti ovšem stále více přestavujeme tuto záložní nemocnici na výstavišti na očkovací centrum," podotkl Cagala.