Jeho problém za několik měsíců může vyřešit snížení rychlosti v některých částech centra na třicet kilometrů v hodině. „Zvýší se tak bezpečnost a přibude i počet parkovacích míst,“ řekla místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková. Projekt podle ní počítá se zpomalením aut na území, které ohraničují ulice Koliště, Nádražní, Husova, Žerotínovo a Moravské náměstí. Přímo těch se však změna netýká.

Podle mluvčí Brněnských komunikací Vladimíry Navrátilové nižší rychlost umožní legalizaci míst, kde dosud řidiči parkovali načerno. „Další efekt je zvýšení bezpečnosti chodců a možnost jízdy v protisměru cyklistů v dosud jednosměrných ulicích,“ vysvětlila s tím, že zřízení zóny je podle ní v souladu se strategií parkování ve městě, kterou brněnské zastupitelstvo schválilo loni.

Nový plán vítají brněnští strážníci. „V ulicích centra je spousta bytových domů, řidiči mezi zaparkovanými auty jezdí rychle a často chodce i cyklisty přehlédnou,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Ten zdůrazňuje psychologický efekt. „Řidiči zpozorní, protože si uvědomí, že hrozí vyšší riziko střetu, a zpomalí,“ dodal Ghanem. Podobná omezení již fungují v některých brněnských sídlištích.

Radnice Brna-středu předá zpracovaný projekt k posouzení magistrátu do dvou měsíců. „Sníženou rychlost doporučíme také v okolí Grohovy a Antonínské ulice,“ doplnila Flamiková.

Svůj vlastní návrh mezi tím zpracovává i magistrát. 
„V některých částech města chceme zavést rezidentní parkování. Teď posuzujeme, kde je to možné a co to obnáší,“ vysvětlil náměstek primátora Richard Mrázek.

Vytvoření takzvaných Zón třicet je podle něj první krok k zavedení míst pro rezidenty. „Jde o běžný jev ve všech světových metropolích. Nevidím důvod, proč by to v Brně mělo být jinak,“ uvedl. Podle plánu pak v určených ulicích budou od večera parkovat jen lidé, kteří tam mají bydliště.

V centru města se o změně podle Flamikové lidé dozvědí včas. „Určitě nepůjde o změnu ze dne na den. S lidmi chceme o značení diskutovat ve veřejných debatách,“ upozornila.

Podle ní zůstanou některá parkovací místa i ve večerních hodinách volná pro lidi, kteří v lokalitě nebydlí. „Budou označená jako místa pro návštěvy,“ poznamenala místostarostka.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ