Obě strany se totiž shodly na tom, že o budoucnosti Velké ceny musejí jednat ve třech, tedy i s automotodromem, což hejtman dřív vylučoval. Hašek si na příští týden domluvil i schůzku s majitelem Masarykova okruhu Karlem Abrahamem. „Pravděpodobně v pondělí se sejdeme, abychom projednali podobu letošního ročníku," nastínil ve čtvrtek Hašek.

Dorna stále čeká na doplacení třiceti milionů korun na zalistovací poplatek za rok 2014. Vláda nedávno odsouhlasila dotaci na tento dluh s tím, že peníze promotérovi přepošle Jihomoravský kraj. Kdy peníze přijdou, zatím hejtman neví.

Situaci má v rukou vláda. „Do konce února řekne, jak pomůže Grand Prix, tedy odkud peníze půjdou. Poté se zpracuje a podepíše smlouva. Až potom lze peníze poslat," vysvětlil postup Hašek.

Podle něj bez podpory zvenčí nemá Velká cena šanci. „Pokud Automotodrom nezíská investora, bude potřebovat podporu kraje, Brna a vlády. Nechceme cenu ukrást. Naopak si přejeme seriozní jednání ve třech," vyzdvihl. Připomněl, že Automotodrom nyní musí oznámit, jak si představuje úhradu zalistovacího poplatku za rok 2015 a zda počítá s podporou veřejných peněz či nikoli.

Automotodrom Haškovu iniciativu vítá. „Oceňujeme, že Dornu ujistil o zaplacení našeho dluhu za loňský rok a tím otevřel cestu k jednání o budoucnosti," prohlásil mluvčí automotodromu Jiří Smetana. Také zástupci okruhu mají zájem na urychleném jednání s krajem.

Dorna chce totiž do konce března slyšet, jak to s letošním ročníkem bude a na čem se obě strany dohodly.

Ředitel společnosti Carmelo Ezpeleta na úterní schůzce ujistil, že Dorna má zájem závody v Brně dál podporovat. „Další důležitý krok je ale schůzka všech tří stran," zdůraznil ředitel.

Promotér, kraj a automotodrom plánují schůzku v Brně. „Věříme, že společné jednání je nejefektivnější cesta, jak dojednat zajištění Grand Prix v podobě, která bude vyhovovat všem třem stranám. Vítáme, že se Dorna hodlá do nastavení budoucí formy spolupráce aktivně zapojit. Věříme, že její zkušenosti nám mohou pomoci najít nejvhodnější cestu," shrnul Smetana.

Kraj zamýšlel kvůli problémům s financováním Grand Prix pořadatelství od příštího roku zajistit za pomoci nově založené krajské společnosti Jihomoravská sportovní – GP Brno a pobouřil tehdy vedení automotodromu, který si organizaci podniku nárokuje.

Spor je ale zažehnaný. Obě strany se shodují, že momentálně je nutné zajistit, aby se vůbec letošní ročník konal. „Věřím, že do konce března se dojednají s Dornou podmínky letošní Velké ceny. Poté se bude jednat o dalších letech," konstatoval Hašek.