I když byly jazyky jeho koníčkem od dětství, nejraději měl Tom Hutchinson historii. „Chtěl jsem se učit o minulosti, mám na fakta paměť,“ říká dvaašedesátiletý muž, který své dětství strávil na jihu Anglie.

Zatímco jeho rodiče neměli o cizích jazycích ani páru, Hutchinson se ponořil do studia francouzštiny, němčiny a latiny. „Šly mi lehce. Latina, můj oblíbený jazyk, je jako logická skládačka,“ říká nadšeně Angličan.

Na oxfordské univerzitě absolvoval historii a rozhodl se tam zůstat jako učitel. A právě tehdy začal příběh slavné učebnice. „Učil jsem imigranty angličtinu a chytlo mě to. Naše partnerské městečko v Německu mi nabídlo, abych učil jejich žáky ve věku deseti až šestnácti let,“ vzpomíná Hutchinson.

Autor populární učebnice se tak setkal se svojí budoucí cílovou skupinou a v roce 1979 dostal nečekanou zakázku: vytvořit učebnice pro žáky soukromé školy ve Španělsku a v Řecku. O šest let později vznikla první verze učebnice Project, která si hned získala sympatie učitelů i žáků v několika zemích.

Klíčem k úspěchu se stala zábava. „Chtěl jsem učebnici, u níž se budou lidé bavit. Proto jsem tam dal tolik obrázků a vtipných příběhů,“ vysvětluje autor a dodává, že inspiraci čerpal u svých dětí. „Sledoval jsem, na jaké programy se dívají, jaké časopisy čtou a jak se mezi sebou baví,“ směje se Hutchinson.

Kvůli novému vydání přijel v roce 1999 i do Brna a dalších měst země. „Radil jsem se s učiteli, jak materiály upravit,“ vysvětluje respektovaný autor, podle jehož knihy se v Česku učí i dnes.