Na případ Babiše upozornil jeden z šestičlenného výzkumného lékařského týmu Miroslav Šeda. „Prasata uhynula velmi rychle, do experimentu nevstoupilo ani jedno zvíře. Přesto ostatní výzkumníci za mými zády vypracovali závěrečnou zfalšovanou zprávu, že byl výzkum úspěšný. Některé části jen zkopírovali z jiného grantu. A protože policie uzavřela vyšetřování s tím, že nejde o trestný čin, obrátil jsem se na ministerstvo financí," sdělil.

Pochybnosti mělo vedení nemocnice až několik měsíců po odevzdání zprávy. Výsledky neseděly. Proto ředitel nemocnice Roman Kraus podal na vědce trestní oznámení a grant vrátil. Podezření z podvodu se však nepotvrdilo. „Policie proto případ odložila," řekla nedávno policejní mluvčí Andrea Straková.

Babiš nyní po ministru zdravotnictví, který případ v nemocnici také prošetřoval, žádá vysvětlení. „Ministr v dopise vyjádřil o výzkumu pochybnosti. Dosud nedostal odpověď," sdělila mluvčí ministerstva financí Kateřina Vaidišová. Ministerstvo zdravotnictví na dotazy Rovnosti zatím neodpovědělo.

4,5 milionu korunuvolnilo Ministerstvo zdravotnictví na výzkum ve Fakultní nemocnici. Brno, který se týkal dýchání prasat pomocí přístrojů.

Šeda si obrat ve vyšetřování zdůvodňuje tím, že nebylo vedené podle trestního zákona. Podle ředitele Krause jde jen o jeho dojem. Přesto už poskytl ministru Němečkovi další vysvětlení. „Nejsme schopní doložit, jak to bylo. Chybí zdrojová dokumentace. Nemuseli jsme ji dochovávat, nešlo o studii na lidech. Průběžné zprávy lékařů byly v pořádku a grantová agentura jejich zprávu přijala. Kvůli tomuto případu jsme už ale upravili vnitřní směrnici a nařídili všechny zdrojové dokumenty archivovat pět let," nastínil Kraus.

Každá instituce si kontrolu nastavuje sama. „Většina našich grantů pochází z Unie a výzkumníci musejí průběžně dokládat prezenční zprávy, výzkumy kontrolujeme i na místě a máme etickou komisi," přiblížila třeba mluvčí institutu Ceitec Jana Šilarová.

Zmínění lékaři v nemocnici působí dál. „Ale ne na předchozích pozicích. Vyhodit je nemůžu," podotkl Kraus. Odešel jen Šeda, na vlastní žádost. „Poté, co jsem prohlásil, že je závěr výzkumu falešný, mě z nemocnice vyštvali," řekl s tím, že mu kolegové poškodili auto a organizovali petiční akce, aby dostal výpověď. To Kraus odmítá. „Je to tvrzení proti tvrzení," dodal.