Jejich spolužáky na chodbě vítali organizátoři s varováním, že bez registrace do posluchárny nemohou. „Musíte se nejdřív zaregistrovat,“ varovali pak také přímo přede dveřmi místnosti. Kdo neukázal studentskou kartu, toho nepustili.

Klidnější atmosféra panovala na Mendelově univerzitě. Na přednášce o fiskální a daňové politice Babiš zmínil horká témata jako platy řidičů a elektronickou evidenci tržeb. „Po elektronické evidenci mě nikdo nemůže obviňovat z populismu,“ prohlásil ministr.

Podívejte se na krátký sestřih z přednášky:
#video|7521775#

Po dvaceti minutách narušili studenti přednášku vypuštěním balonků s nápisy, které však nevzlétly. Studenti poté v tichosti odešli. „Co jsem zase udělal?“ reagoval na pokus o protest Babiš, který se snažil vtipkovat.

Podruhé došlo k narušení výkřikem: „Kalousek, symbol korupce!“

Psali jsme: Babišovy přednášky: Politické otázky? Nebudeme je brát v potaz, zní z univerzity

Později se ozval další student. „Kdy začne ta přednáška? To je nějaká kampaň?“ ptal se mladík, kterého Babiš odbyl prohlášením, že přednáška to je a on to jinak neumí.

Nejvíce studenty zajímalo, zda si ministr myslí, že je morální potírat ekonomiku a přitom skupovat dluhopisy vlastní firmy tak, jak to udělal v roce 2012. „Ano, je to morální. Bylo to podle zákona a já byl v roce 2012 podnikatel,“ odpověděl.

Na některé dotazy odpovídal také oblíbeným „sorry jako". Po několikerém zpochybnění morálky bylo na vicepremiérovi znát podráždění.

Přečtěte si také: Toalety, nebo řeznictví? Petice chce naproti nádraží zachovat tradiční podnik