Ve dvanácti vařil kávu hlavně pro rodiče a návštěvy. „Koukal jsem tátovi pod ruce, pak jsem se přípravu začal učit sám podle videí,“ vzpomíná Růžička.

Od patnácti let brigádničil v menších kavárnách na Moravě. „Z kurzů jsem uměl vařit různé druhy kávy. A pak jsem se naučil spoustu nového o provozování podniku,“ vypráví mladý barista. Před třemi lety s bratrem a otcem otevřeli v Brně rodinný podnik The Roses.

Přestože musí být účastníci klání Barista roku plnoletí, Růžička dostal výjimku a zapojil se už v šestnácti letech. Letos pak porazil všechny konkurenty a stal se nejmladším vítězem v historii soutěže.

Za úspěchem podle něj stojí tvrdá práce a pečlivý výběr kávy. „Vařil jsem etiopskou kávu Geisha. Deset gramů na espresso stojí až sto padesát korun. Učil jsem se ji připravovat Athénách,“ přibližuje. Na soutěži za čtvrt hodiny připravil tři druhy kávy. Výstup trénoval čtyři měsíce.

Soutěž ale podle něj byla i o zápalu a nadšení. „Na baristovi musí být vidět jeho vášeň,“ říká mladík.

V listopadu pojede reprezentovat Českou republiku na světový šampionát do Melbourne. „Výhrou nejlepší české soutěže jsem si splnil sen a otevřel si dveře k dalšímu. Tím je právě účast na mistrovství světa,“ prozrazuje Růžička. I tam bude nejspíš nejmladším účastníkem.

Instantní kávu ani dvě lžičky cukru nebere jako křivdu. „Člověk by měl pít kávu, jaká mu chutná. Každý šálek je jiný. Když se ale zákazník o moji práci zajímá, vždy mě to potěší.“ říká mladý barista.

Doufá, že vůně kávy ho bude provázet po celý život. „Z šálku kávy cítím emoce týkající se lidí, které jsem díky práci potkal. S lidmi pohybujícími se v kávové kultuře jsme jako jedna rodina,“ sděluje Růžička.

IVA KOVAČIČOVÁ