Akce začíná ve tři hodiny odpoledne. Kolemjdoucí rychle poznají, že se něco děje z toho, že je všude spousta kočárků. Rodiče už připravují své potomky na důležitý běh. Výherce totiž dostane víkendový pobyt v hotelu ve slovenském Popradu. „Na trénink jsme zapomněli, tak jsme si přinesli alespoň motivaci, kterou budeme syna lákat do cíle. Piškoty a balonek,“ vysvětluje matka desetiměsíčního Matěje Petra Hájková. Matěj má úspěch a závod dokončuje velmi rychle. Za jedenáct sekund.

Naopak smůlu má desetiměsíční dcera Evy Jelínkové. Přes koberec se jí vůbec nechce a v polovině se úplně zastaví. Moderátor a autor myšlenky závodu pořádaného v Česku i Slovensku Richard Vrablec chvíli čeká a nakonec nechá matku, aby si batole odnesla. „Lákali jsme dceru do cíle zvonkem a plyšovým lvem. Když jsme trénovali doma, šlo jí to mnohem lépe,“ říká Jelínková. Z toho, že nevyhrála žádnou cenu si ale starosti neděla. „Přišli jsme se jen pobavit,“ uvádí.

Soutěž začala v roce 2009 v Bratislavě. „Pro matky s kočárky nejsou žádné zábavné akce, tak jsme vymysleli toto. Nabízíme ji všem nákupním centrům v Česku i na Slovensku. Tady v Brně je druhý ročník,“ komentuje majitelka pořadatelské společnosti Andrea Halmešová.