Známka je malá dřevěná placka s vypáleným obrázkem zajímavého místa. Lidé si ji kupují jako suvenýr nebo do sbírky. "Návštěvníci se na známky ptali," vysvětlila botanička Magdalena Chytrá, proč se vedení zahrady rozhodlo pro novinku.

Známku nemůže získat každé místo, které po ní zatouží. Lidé ji musí odhlasovat na internetu. "Doufáme, že tak získáme nové návštěvníky,"
řekla vedoucí zahrady Marie Tupá.

Původně chtěla dát do obrázku rostlinu stulík, kterou má zahrada v logu. "Ale firma, která  známky vyrábí, obvykle loga nedělá. Proto jsme hledali něco jiného typického pro naši zahradu," vysvětlila Chytrá. Volba padla na leknín Viktore královská, který je hlavním lákadlem zahrady.
Je tak velký, že na něm může sedět majé dítě.

Ale teď ho návštěvníci neuvidí. "Viktorii pěstujeme jako jednoletou rostlinu a právě ji budeme vysévat. Za tři týdny napustíme bazén, do kterého ji přesadíme," informovala Tupá.

Rostlina do plné velikosti doroste v létě, kdy jednotlivé listy mají v průměru až půl druhého metru. "Když u nás před několika lety natáčela televize, skutečně jsme děti na leknín posadili," podotkla Chytrá. Fotografie dětí jsou vystaveny ve skleníku.

Nová známka má číslo 1903. a stojí třicet korun. "Po celé republice je v současnosti 1908 známkových míst," uvedla Zuzana Janošová ze společnosti Turistické známky. V Brně je dalších šestnáct památek a zajímavostí, které mají svoji známku.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ