Hlavní cíl však nebyl vnést do vesnice, která spadá pod správu nedalekých Šlapanic, ducha Anglie. „V Bedřichovicích odjakživa chyběl prostor, kde se lidé mohli setkávat. Když místní pořádali nějakou akci, museli být na silnici," vysvětlila záměr Šedá.

Její slova potvrdila i šlapanická starostka Michaela Trněná. „Veškeré dění se při hodech či hasičských slavnostech odehrávalo na cestě, kde se pohybovali lidé. Nebylo to bezpečné," vzpomněla.

Náves za 14 milionů

Nová náves vyšla na čtrnáct a půl milionu korun, z toho šesti miliony přispěla Evropská unie. „V ceně je zahrnutá i stavba dětského hřiště, protože staré jsme museli zbořit. Dále pak oprava antukového hřiště a přeložení silnice, která vedla prostředkem dnešní návsi," podotkla Jitka Nevrklová ze šlapanické radnice. Dělníci také za třináct a půl milionu korun opravili místní kulturní dům.

Návrh návsi vznikl jako součást pětiletého projektu Šedé, který nazvala Bedřichovice nad Temží. „Začal v roce 2011, kdy jsem spolu s osmdesáti místními odjela do Londýna. Před galerií Tate Modern jsme vytyčili hranice vesnice. Oni se tam rozmístili a chovali se jako v Bedřichovicích. Někteří zpívali, další třeba zametali chodníky," popsala Šedá.

Spolu s lidmi z vesnice uspořádala v Bedřichovicích další akce, které byly součástí jejího projektu. Třeba fiktivní volby, při kterých lítali místním do pusy pečení holubi. „Že bude stavba a otevření nové návsi vyvrcholením mého snažení, mě tehdy vůbec nenapadlo," připustila Šedá.

Podle ní se lidé na návsi uvidí v novém světle. „V situa-cích, v jakých se předtím vidět nemohli. Znamená to, že můžou pořádat kulturní akce, pro které dosud nebylo v Bedřichovicích místo," zdůraznila umělkyně.

Záchod pro kočky

Místní mají na novinku v obci rozdílné reakce. „Jsou tady lidé, kteří náves a projekty Kateřiny Šedé podporují. Jiní by utracené peníze raději investovali do něčeho jiného. Já jsem moc rád, že tady náves vznikla. Jsou jasně vidět výsledky její práce," sdělil třeba Radomír Bednář.

Další obyvatelce, která si ale nepřála uvést své jméno, vzhled nové návsi vadí. „Vůbec se sem nehodí. A navíc pískový povrch láká v noci kočky z okolí, které pak místo používají jako svůj záchod," postěžovala si žena.

JAN ČAMBORA