Reprezentační ples hotelu International je ples s nejdelší tradicí v Brně. Letos se konal již jeho šestapadesátý ročník. Od devadesátých let připravují pořadatelé ples jako tematický, a pro letošní rok padl výběr právě na atmosféru benátského karnevalu. „Jde o jeden z nejznámějších festivalů vůbec, který má velmi dlouhou tradici. První záznamy o jeho konání pochází již z jedenáctého století. Slavnosti se v Benátkách postupně začaly konat v takovém tempu, že je město muselo usměrňovat. V roce 1603 byl třeba vydaný dekret, který zakazoval mužům převlékat se do ženských šatů, pánové v nich totiž chodili za řádovými sestrami do klášterů. Napoleon v roce 1797 slavnosti zakázal, obnovili je až v roce 1979. A právě tímto festivalem jsme se letos inspirovali," vysvětlil výběr tématu v úvodě plesu ředitel hotelu International Tomáš Máčala.

Studentské koleje. Ilustrační foto.
Usnadní začlenění. Vysokoškoláci a odrostlí z dětských domovů budou bydlet spolu

Na vyhlášený karneval se hosté přenesli již u vchodu, kde je čekali zamaskované hostestky nebo výstupy kejklířů. Ani návštěvníci nezůstávali se svými maskami pozadu, škrabošky nejrůznějších barev byly kění téměř na každé tváři. Lidé dokonce mohli soutěžit o nejkrásnější masku večera.

Dámy se v duchu benátských slavností i oblékly, tmavé barvy oděvů téměř nebylo vidět, zato pohled na šaty přítomných dam poskytoval přehlídku nejrůznějších zářivých a sytých barev. Jelikož je benátský karneval honosnou akcí, nechyběly ani na plese šaty s bohatými slouhými sukněmi a vlečkami, doplněné krajkovými ornamenty či květovanými výšivkami.

Večerem provázel Tomáš Matonoha, lidé si užili vystoupení Ewy Farné nebo Leony Machálkové. „Atmosféra tady v Brně je skvělá, lidé velmi srdeční, vystoupení jsem si opravdu užila," zhodnotila Machálková.

Mezi tancem se lidé mohli posilnit různými delikatesami. Pořadatelé pro ně připravili až tři sta lahví italského Prosecca, na několika místech v hotelu lidé ochutnávali třeba cukrářské speciality, které vypadaly jako malá umělecká díla, mohli zajít na rybí trh, kde kuchaři nabízeli třeba humra, ďasa či mečouna, nebo si pochutnali na pomalu pečeném telecím hřbetu. Nechyběl ani ústřicový bar. Po půlnoci kuchaři podávali zmrzlinu a dort, na kterém cukrářští mistři vytvořili taktéž barevnou škrabošku.

Fakultní nemocnice Brno pořídila čtvrté CT, lidé by se díky novému přístroji mohli dostat na vyšetření rychleji.
Díky nejmodernějšímu CT v Evropě vyšetří víc lidí. S třetinovou dávkou záření

Ochutnávka rybích specialit potěšila pravidelnou návštěvnici reprezentačních plesů hotelu International Janu Štěpánovou. „Velmi se mi líbí, že tento ples má každý rok jiné téma. I proto z nabídky brněnských plesů volíme každoročně s manželem právě jej. Letošní téma je skvělé, mám velmi ráda Itálií, jezdíme tam v zimě i v létě a v Benátkách už jsem byla asi čtyřikrát," pochválila atmésféru plesu žena.

Mezi tancováním a ochutnáváním vybraných delikates na hosty čekal i bohatý program. Mohli například vydražit obrazy Jadrana Šetlíka, přičemž výtěžek z dražby putoval Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek, shlédnout vystoupení stepařských talentů Sáry Titzové nebo Tobiáše Košira.

Po půlnoci moderátor plesu Tomáš Matonoha vyhlásil nejkrásnější masku plesu. Na pódium zamířila okouzlující černovlasá žena v dlouhých červeně-černých šatech, která porotu složenou z novinářů a moderátora zaujala zlatou škraboškou s černými ornamenty a peřím. „Masku jsem vybírala sama. Za cenu mockrát děkuji, je to pro mě velká pocta, myslím, že je tady spousta jiných krásných masek a šatů," skromně přijala na pódiu vítězství v soutěži.

Ilustrační foto.
Z ženy mužem, a naopak. Transsexuálů přibývá. Změnu pohlaví musí schválit komise