Můj dům, můj hrad. Tímto pořekadlem se doslova řídil bohatý továrník a obchodník s kůžemi Jan Bergl, když se v polovině devatenáctého století rozhodl, že si v Brně postaví nové bydlení. Takové, aby důstojně vyjádřilo stoupající význam buržoazie. Výsledkem je červená stavba na rohu Moravského náměstí a Lidické ulice, známá jako Musejka.

Brno jako Vídeň

„Práci zadal vídeňskému architektovi Jindřichu Ferstlovi. Jeho úkolem bylo navrhnout ideální měšťanské bydlení. Jako inspirace mu posloužily prvky z anglické gotiky a německé renesance,“ popsala vznik stavby historička umění Martina Straková z Moravské galerie. Ferstl navrhl také další brněnskou památku – takzvaný Červený kostel na Komenského náměstí.

„Obě Ferstlovy stavby jsou jedny z prvních, které vznikly na okružní třídě nazývané Ringstraße po stržení městských hradeb,“ uvedla Straková. Dodala, že architekt měl početnou klientelu i ve Vídni, která v té době prožívala obdobný stavební rozvoj. V Brně i Vídni je proto řada staveb s podobnými architektonickými prvky.

Vila na rohu Moravského náměstí ale nesloužila jen k bydlení. „Hlavní prostorou domu je velký reprezentační sál v prvním patře. V něm se odehrával tehdejší společenský život Brna, protože Bergl patřil k nejvýznamnějším měšťanům. Tomu odpovídá i honosná výzdoba sálu,“ upozornil historik umění Jan Sedlák z fakulty architektury Vysokého učení technického.

Berglova vila je ale v povědomí Brňanů zapsána především jako restaurace a kavárna. Ty vznikly za přestavby koncem devatenáctého století, jejímž autorem byl brněnský architekt August Prokop. Na sklonku dvacátých let minulého století pak vilu získalo zemědělské muzeum a od té doby se jí říká Musejka.

Téměř bez života

Kavárna i restaurace jsou nyní zavřené, ale magistrát už hledá nového nájemce. „Na začátku září tohoto roku plánujeme výběrového řízení na nového provozovatele,“ řekl vedoucí odboru správy budov magistrátu Petr Gabriel. Nyní ve vile sídlí Rakouský institut a Francouzská aliance. Reprezentační sál se zdobeným stropem a krbem však zůstává zamčený. Lidé budou mít výjimečnou příležitost si ho prohlédnout osmého září, kdy prostory Musejky magistrát v rámci Dnů evropského dědictví zpřístupní.