Podle místních ohrožuje současná podoba zastávky Juliánov a Poliklinika Židenice především starší lidi nebo lidi cestující za ošetřením do polikliniky Viniční. „Nikdy jsem s tím neměla problém. Až když jsem měla loni v létě zraněné koleno, pochopila jsem, co starším lidem vadí," popsala pětadvacetiletá Michaela Špačková, která bydlí na přilehlém sídlišti, problém s nastupováním do tramvají. „Jednou jsem i upadla, schod byl příliš velký," dodala.

Vedení židenické radnice se snažilo opravu okolí tramvajové smyčky prosadit už v roce 2007. „Od té doby se snažíme získat potřebné peníze a až teď nám magistrát vyšel vstříc. Doufáme, že se začne stavět, co nejdřív," řekl místostarosta Židenic Petr Kunc, který má na starosti právě dopravu v městské části.

Podle něj by měly být opravy rozděleny do několika částí. V první se opraví výstupní ostrůvek u tramvajové smyčky.

Zároveň by mělo být uprostřed frekventované ulice Líšeňská, z které koleje vychází, vybudováno nový přechod. „Stávající řešení je nebezpečné a nevyhovuje standardům," uvedl Kunc.

Nový přechod bude osvětlen a bude bezbariérový. Obklopovat ho bude nový ostrůvek, který zaručí větší bezpečnost chodců. V druhé fázi stavaři opraví i nástupní ostrůvek do tramvaje.

Podle Kunce by se mohlo začít stavět už v letošním roce. To je podle náměstka primátora Richarda Mrázka nereálné. „Zatím zpracováváme projektovou dokumentaci. Pak teprve budeme vybírat zhotovitele stavby. Zatím nedokáži říct ani kolik peněz bude stavba stát," uvedl Mrázek. Se stavbou by se podle něj mohlo začít v příštím roce.

S odkloněnou dopravou až pro příští rok počítá i Dopravní podnik města Brna. „Pravděpodobně by se jednalo o prázdninovou výluku. Linka číslo devět by byla odkloněna a doplněna náhradní autobusovou dopravou," uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. Podle ní je důležitá především bezbariérová úprava nástupních ostrůvků.

Opravy se dočkají i koleje tramvajové smyčky. „V druhé fázi stavby je plánované její rozšíření, které řidičům tramvají umožní lepší řazení vozů ve smyčce," vysvětlila.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ