Redakce
6. 1. 2016
Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.
Zaměstnanec restaurace představil například vareniky s bramborami. Ty se podávají na Vánoce proto, že jsou bezmasým pokrmem, ale jedí se i mimo pravoslavných Vánoc. Jiným případem je sladká kaše kuťa, kterou pravoslavní věřící jedí výhradně na Vánoce. „Jelikož na středu podle juliánského kalendáře připadá slavnostní den, pětadvacátý prosinec, máme v nabídce jídel i kuťu," doplnila Bajkalová.
close
zoom_in
ELIŠKA GÁFRIKOVÁ