Mach se narodil v Chrlicích v roce 1838 a do desíti let ho vzdělávali rodiče doma. V benediktinském gymnáziu ho učitelé označili jako zcela bez nadání. „Neznám nic strašnějšího, než ubohé lidi, kteří se učili příliš mnoho. Místo zdravého silného úsudku, který by se byl snad vyvinul, kdyby se neučili ničemu, se jejich myšlenky úzkostlivě plíží stále po týchž cestách," napsal po zkušenostech se školou Mach.

Později se fyzik přestěhoval do Prahy a stal se rektorem současné Univerzity Karlovy. „Jako pedagog ovlivnil generaci budoucích českých profesorů," zmínil odborník na Machův život Martin Černohorský. Více než dvacet let Mach také psal učebnice středoškolské fyziky.

Ačkoli se nikdy neviděli, za Machova žáka se prohlašoval Albert Einstein. „Mach byl nejvýznamnější fyzik, který v českých zemích v devatenáctém století působil. Mimo jiné inspiroval Einsteina k formulaci teorie relativity," podotkla organizátorka páteční konference Jana Musilová z Masarykovy univerzity. Upozornila přitom, že fyzik z Chrlic s Einsteinovou teorií nesouhlasil.

Ernst Mach
- narodil se 18. února 1838 v tehdejších Chrlicích u Brna
- v roce 1867 se stal profesorem experimentální fyziky v Praze
- od roku 1879 do roku 1880 byl rektorem pražské univerzity
- zemřel 19. února 1916 v německém Vaterstettenu

Mach se ve výzkumech věnoval předmětům pohybujícím se nadzvukovou rychlostí. Na jeho počest pojmenovali vědci Machovo číslo, které vyjadřuje poměr mezi rychlostí pohybu objektu a rychlostí pohybu zvuku ve stejném prostředí.

Fyzik z Brna se proslavil po celém světě a v roce 1901 mu císař František Josef I. nabídl povýšení do šlechtického stavu, což Mach pro politické přesvědčení odmítl. Zemřel 19. února 1916 u svého syna v Německu.

Pamětní desku Machovi vyvěsili Chrličtí třikrát. Poprvé ji sundali v roce 1943 sběrači kovů, kteří ji chtěli roztavit pro válečné účely. Podruhé ji z politických důvodů odstranili komunisté v roce 1950 a skončila roztavená v nedaleké slévárně. Potřetí vyvěsili na zeď jeho rodného domu na Chrlickém náměstí pamětní desku lidé v roce 1988. Tentokrát zvolili za materiál žulu.

Už od roku 2007 se chrlická radnice zasazovala, aby brněnské letiště získalo jméno po nejslavnějším rodákovi. „V tuto chvíli plány na přejmenování letiště nebudeme oživovat. Má to smysl až po krajských volbách," dodal současný starosta městské části Lukáš Fila.

Zájemci se o fyzikově životě mohou dozvědět víc na Brněnských dnech Ernsta Macha. V pátek program zahájí přednášky renomovaných odborníků z oblasti přírodních věd a filozofie.

V pátek odpoledne organizátoři plánují v Chrlicích otevřít výstavku dokumentů věnovaných Machovu životu. „Byl významná osobnost v technických vědách a jeho vliv není dostatečně doceněný," připomenul starosta Fila.

Ve stejný den položí lidé věnce u rodného domu a mohou přijít na přednášku Martina Černohorského věnovanou Machovu mládí v Chrlicích a Kroměříži.