Cyklostezky na Vídeň opravuje svazek obcí Cyklistická stezka Brno-Vídeň. „Zrušili jsme po výběru dodavatele výběrového řízení a vypsali řízení nové. Tím se stavba prodloužila," řekl tajemník svazku Libor Šrámek. Dodal, že úseky budou stát dvaačtyřicet milionů korun a většinu pokryjí evropské dotace.
Hlavní cíl stavby nových úseků je bezpečnost cyklistů. „Nechceme, aby lidé jezdili po rušných silnicích nižší třídy," uvedl Šrámek.

Nejdelší úsek povede z brněnské městské části Chrlice do Rebešovic a Rajhradic. Další nová cyklostezka začne u modřického nákupního centra Olympia. „Cyklista po ní bezpečně dojede až ke klášteru v Rajhradě," doplnil Šrámek.

Na nebezpečí na tratích si stěžují hlavně rodiny s dětmi. „Nejhorší úsek je za modřickou Olympií. Jezdí tam hodně aut a je to nepřehledné," vysvětlil čtyřicetiletý cyklista Martin Žitník.

Další stezky pro cyklisty se postaví v Židlochovicích, Přibicích a Vranovicích na Brněnsku. Z pětasedmdesáti kilometrů z Brna na rakouské hranice po dokončení dvanácti úseků povede šedesát kilometrů mimo silnice. O cyklostezky vedoucí z hranic do Vídně se stará rakouská strana.

EMA ZEZULOVÁ