Lidovci o některých nelegálně postavených poutačích už vědí. „Jakmile se dozvíme, že je billboard bez stavebního povolení, okamžitě to začneme řešit. Když jsme se domlouvali s reklamními agenturami o pronájmu reklamních ploch, vůbec nás nenapadlo, že by s tím mohly být takové problémy. Vadí mi, že se to stalo," sdělil krajský tajemník lidovců Petr Cajzl.

Do budoucna tak plánují opatření. „Ve smlouvě s firmou budeme chtít deklarovat, že všechny billboardy mají stavební povolení," doplnil Cajzl.

Na nelegální billboard lidovců lidé narazí například v Kníničské ulici nedaleko od zastávky Vozovna Komín. Další jsou také v Brně-jihu v Sokolské a Černovické ulici. Nelegální poutač redakce objevila také v Jihlavské ulici nebo u bohunického kampusu. Cedule bez povolení většinou nenesou označení reklamní agentury. Často jsou na okrajích rušných silnic.

Nelegální reklamní billboardy má v Brně kromě lidovců například i sociální demokracie nebo ODS. Podle průzkumu sdružení Nechceme billboardy v Brně mají největší podíl poutačů bez povolení lidovci. „Téměř devadesát procent z nich je postavených načerno," vyčíslil jeho člen, který nechce být jmenován.

Ani sociální a občanští demokraté nevnímají problém jako vlastní chybu. Ze všeho viní reklamní agentury. „Nemám čas ani kapacitu kontrolovat každý billboard, který jsme si pronajali," sdělil regionální manažer ODS Michal Pátek. Občanští demokraté mají nelegální poutač v Jihlavské ulici u krematoria. Na billboard bez stavebního povolení sociálních demokratů narazí například voliči v Kníničské ulici ve sjezdu na Žabovřeskou ulici.

Na postupném odstraňování poutačů pracuje speciální stavební úřad brněnského magistrátu. Ten je odhaluje postupně. „Odbor dopravy nevydal žádné povolení pro reklamní poutače v Kníničské ulici. V nejbližší době se chystáme k její kontrole. Prověříme také Jihlavskou, Jedovnickou nebo Černovickou ulici," informoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Podle politologa Otty Eibla z Masarykovy univerzity nelegálnost neovlivní příliš volební výsledek. „Hádám, že je to všem jedno, dokud je to neomezuje. To, že za to ale nesou minimálně morální zodpovědnost je věc jiná," myslí si brněnský politolog.

Ve volbách do brněnského magistrátu před dvěma lety lákalo například hnutí Žít Brno plakáty na jízdních kolech ve stojanech v centru města. Strážníci je následně odstranili.