Na problematiku začal zastupitel poukazovat předloni na podzim. „Zprvu byla komunikace s příslušnými úřady na dlouhé lokte, teď už mizí nelegální reklama celkem rychle," popsal Závodský.

Petr Marčišák z nevládní organizace Nechceme billboardy u dálnic a silnic se Závodským souhlasí. „Na silnicích, které patří kraji, jako například Bítešská, odbor zapracoval a odstranil desítky billboardů," tvrdí Marčišák, který se problematikou zabývá od roku 2007.

Odstraňování reklamních panelů v Brně řeší dopravní odbory kraje a brněnského magistrátu. „Předloni neodstranily ani jeden billboard. Za loňský rok jich z Brna-středu kraj odstranil třiadvacet, magistrát devět. Z údajů jde vidět, že před mou aktivitou nic na středu nedělali," vypočetl Závodský.

Podle vedoucího odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimíra Bielka město problém řeší průběžně. „Jeden jsme nedávno odstranili poté, co jsme vyhráli soud o odstranění. Nyní se soudíme o zaplacení výdajů. Za odstranění jednoho billboardu totiž zaplatíme šedesát až osmdesát tisíc korun," vypočetl Bielko.

Kraj se loni v Brně zbavil osmdesáti billboardů, v celém kraji 130. Bylo to především na žádost policie, podle které panely u rušných dopravních tepen brání ve výhledu řidičům. Za nelegální instalaci billboardu u silnice hrozí majiteli pokuta až 300 tisíc korun.

Podle aktivistů je nepochopitelné jednání stavebního úřadu Brno-střed. „Zdráhá se brát stanoviska policie jako závazná a povoluje dočasné billboardy, zejména na ocelových nohách a nedívá se nalevo napravo, i když policie nesouhlasí," vysvětlil Závodský.

Přesto uplynulý rok hodnotí dobře. „Chválím policisty a kraj, ti pracují dobře, magistrát se celkem snaží, ale je pozadu," tvrdí zastupitel.

Závodský i Marčišák připomněli, že magistrát slíbil interaktivní mapu billboardů. „Loni v červnu kvůli tomu vznikla stavební skupina, ale nějak moc to neřeší," řekl Marčišák.

Na mapě se podle náměstka primátora Martina Andera pracuje. „Pracovní skupina se schází a posouvá věci dopředu, ale jde to pomalu. Mapový podklad hotový není. Zmapovat billboardy je relativně jednoduché, ale je komplikované prověřit legalitu billboardů," popsal Ander.

Lidé tak využívají jinou cestu, jak zjistit nelegální billboardy. „Musejí zavolat na stavební úřad nebo správci silnice a zeptat se, jestli má konkrétní billboard povolení. Jinak jdou poznat i podle toho, že nemají štítek se společností, která billboard provozuje," popsal Marčišák.

VĚRA SYCHROVÁ
EVA BÁRTOVÁ