Po původních opravách oken se na začátku příštího roku vymění taky fasáda. Do pěti let chce mít brněnská radnice rekonstrukci kompletní, spolu s přesunem ordinací z Polikliniky Bílý dům. Její budovy město prodá.

Radní vychází z již schválené koncepce služeb zajišťovaných v městských zdravotnických zařízeních z roku 2012. „Aby bylo možné ambulantní služby obou poliklinik umístit do budovy v Zahradníkově ulici, počítá se s komplexní rekonstrukcí všech objektů v Zahradníkově i Nerudově ulici," popsal náměstek brněnského primátora pro zdravotnictví Matěj Hollan. Náklady na rekonstrukci dosahují více než 360 milionů korun.

Hollan Polikliniku Zahradníkova plánuje rozdělit na dva celky. Blok ambulancí se zaměřením na děti a na dospělé. „Samostatný blok pak vytvoří obory, u nichž předpokládáme společné využití. Jde o rentgen, laboratoř, rehabilitaci či lékárnu," vysvětlil náměstek. Do budovy umístí taky domácí ošetřovatelskou­ péči.

Po dokončení oprav bude podle Hollana na Poliklinice Zahradníkova pětatřicet ordinací pro děti a dvaašedesát ordinací pro dospělé. „Mimo odborná pracoviště umístíme v každém podlaží zároveň čekárny, šatny nebo záchody," řekl Hollan. Celý objekt navíc bude bezbariérový.

Při stavbě navíc musí dodržet zásady památkové péče, protože jsou objekty v Zahradníkově ulici památkově chráněné.

Jako první na řadu přijde oprava fasády, ta měla být podle původních plánů již hotová, ale zpozdila se o několik měsíců. „Opravy se zpozdily, protože dělníkům přibyly práce, které projektová dokumentace neobsahovala, a překročily dvacet procent ceny původní zakázky. To podle zákona není možné. Dodavatel proto musel odstoupit od smlouvy o dílo," řekl náměstek primátora pro investice Richard Mrázek. Fasáda by podle jeho slov měla být hotová příští rok na jaře.

Po dokončení oprav město budovy polikliniky na Žerotínově náměstí i na Veveří prodá. „Pro potřeby města je neplánujeme dál využívat. Proto je chceme prodat. Získané peníze z prodeje využijeme na částečnou kompenzaci výdajů, které padnou na rekonstrukci Polikliniky Zahradníkova. Rada města Brna to však ještě oficiálně nestanovila," zdůvodnil Hollan.

Polikliniku Brno opraví za provozu. Tamní lékaři jsou s tím smíření. „Lidé z Brna i okolí či studenti Polikliniku Zahradníkova využívají v tak velké míře, že měla být opravená už před dvaceti lety. Vždycky se opravy dají nějak vydržet, když je to potřeba. Je ale rozhodně lepší, když bude poliklinika soustředěná na jedno místo než roztroušená po Brně. Je to i pro pacienty výhodnější kvůli dostupnosti. A na Zahradníkovu ulici jsou už zvyklí," shrnula alergoložka Ivana Vágnerová.

Že se budovy znovu začnou opravovat, nevadí ani pacientům. „Na Bílý dům byli všichni Brňané zvyklí. Opravy brněnských poliklinik se ale s přestávkami táhnou už dvacet let. Když člověk vejde dovnitř, nechce se mu věřit, že jde o zdravotnické zařízení. Hlavně aby to už bylo opravené," shrnul Brňan Martin Zeman.