Význam zastávky pod mostem nechápe Martin Krátký. „Je to úplně zbytečné a nedává to žádný smysl. Tady je vidět, že někdo při práci vůbec nepřemýšlel. Jsou to vyhozené peníze,“ řekl na místě redaktorce Deníku Rovnost.

Původní zastávka ve směru do brněnského Starého Lískovce měla podle důchodkyně Milady Jíchové lepší stanoviště. „Předtím mi to vyhovovalo více, protože jsem to měla blíž k nákupnímu středisku i na polikliniku a také tam nebylo tolik schodů. Teď jich tam je čtyřiačtyřicet,“ posteskla si žena. Podle ní má v místě vzniknout výtah, ale zatím tam žádný není.

Za legendárním brněnským velodromem nebo za krásami funkcionalismu se od pátku vydávají návštěvníci tradičního Dne architektury.
Jihomoravané slaví Den architektury, navštíví i legendární brněnský velodrom

Zastávka není ideální ani podle mluvčí brněnského dopravního podniku. „Zhotovitel přístřešek umístil nesmyslně. Řešíme jeho přemístění s ohledem na využití jeho funkce,“ uvedla Hana Tomaštíková.

Neobvykle umístěný přístřešek naopak pobavil cestující Olenu Ivančenkovou, která bydlí na sídlišti ve Starém Lískovci. „Zastávka pod mostem je zbytečná, ale líbí se mi, protože je nová. Alespoň na nás dvakrát neprší,“ zavtipkovala žena.

Neobvyklé zastávky v Brně:
- tramvajová zastávka Osová ve Starém Lískovci stojí přímo pod mostem
- autobusová zastávka Loosova na Lesné má tvar chobotnice
- oba přístřešky tramvajových zastávek na Grohové v centru Brna jsou otočené na druhou stranu od kolejiště
- Na Veveří je ještě opačným směrem nasměrován přístřešek zastávky Minská či Burianovo náměstí

Nešťastně umístěných či udivujících zastávek je po Brně mnohem více. Přístřešeky na Grohové jsou otočené na opačnou stranu od kolejiště. „Tuto zastávku absolutně nechápu. Neměly by se otrocky dodržovat normy, ale rovněž přemýšlet, jak to bude sloužit lidem,“ sdělil Martin Veselý.

Výstava hodinek v Technickém muzeu v Brně.
Hodinkové skvosty v Brně: čtvrtmilionové Primky i unikátní Spartaky z roku 1954

Další rarita se nachází na autobusové zastávce Loosova. Zastávka totiž znázorňuje chobotnici. „Nerozumím, proč tu je, ale osobně s tím problém nemám. Vypozoroval jsem, že většina lidí stejně sedí na lavičkách vedle,“ řekl cestující Josef Holba. Přístřešek u zastávky Moravské náměstí je až za silnicí na chodníku. Pokud prší a cestující nechtějí porušovat předpisy, musí počkat na zelenou na přechodu. Mezitím jim ale může tramvaj odjet.

Ke všem zmíněným unikátům se v posledním týdnu přidaly rovněž lavičky pro jednoho na brněnském Pálavském náměstí.

GABRIELA PIRKLOVÁ

LUKÁŠ SOLAŘ