Mnozí Brňané radnici kritizují, že měla park opravit už dávno. Je podle nich velmi zanedbaný. Jiným se park líbí tak, jak je. „Na jaře a v létě je tam příjemné posezení v trávě pod stromy. Místo na mě působí příjemněji než přehnaně upravené moderní parky," vysvětlil například Martin Uher.

Osobitého ducha parku chce architekt, který navrhuje jeho nový vzhled, zachovat. „Jedná se o svébytný prostor, původně to byl opravdu sad. To bychom rádi zachovali," ubezpečil Zdeněk Sendler z Atelieru zahradní a krajinářské architektury.

Jasno má i v tom, co chce naopak zrušit: cesty vyšlapané v trávě. Nahradí je zpevněné chodníky. „Navrhli jsme nový logický systém cest, povedou jinudy než teď," vysvětlil Sendler.

Právě tuto změnu mnozí Brňané vítají. „Jsem zvyklá si tudy krátit cestu do knihovny. V zimě nebo v deštivém počasí tam ale nechodím. Byla bych celá od bláta," posteskla si například Lucie Šebková.

Souhlasí s ní i třeba Tomáš Dvořák. „Podle mě je to ostuda, vypadá to, že se o to místo nikdo nestará. Změna mu výrazně pomůže," řekl.

Podél chodníků vyrostou také nové lavičky. Vznikne tam i dětské hřiště a venkovní posilovna. „Pro důchodce plánujeme příjemnou zónu u polikliniky Zahradníkova. Doplníme tam lavičky. Chodí tam mnoho starších lidí a chceme, aby si měli kam sednout. Zvažujeme, že tam dáme i přístroje na měření tlaku," informoval starosta Brna-středu Libor Šťástka. Plán počítá i s toaletami a stánkem s občerstvením.

O finální podobě návrhu ještě bude ateliér se zástupci městské části jednat. Konečné zpracování vznikne do měsíce, hned po výběru dodavatele začne rekonstrukce. „Tento rok, ideálně ještě v létě práce skončí," sdělil Šťástka.

BJÖRNSONŮV SAD. Město obnoví zeleň, cesty a postaví posilovnu pod širým nebem.

Radnice chce park opravit už několik let. „Z původních pětadvaceti milionů korun jsme ale museli úpravy seškrtat na osm," informoval starosta.

Snížit rozpočet musela městská část i u dalších obnov parků. Jedním z nich je zelená plocha uprostřed Konečného náměstí. I ta se má nového vzhledu dočkat ještě letos. „Úpravy nás vyjdou nanejvýš na pět milionů korun. Posílíme tam zeleň a odcloníme dopravu prostřednictvím živých plotů," informoval Šťástka.

U parku se změní podoba centrální plochy. „Bude tam malý parčík s klidovou zónou a památníkem uprostřed," popsal plány Pavel Pekár z P. P. Architects, který zpracovává architektonický návrh.

Památník připomene významného architekta Františka Pawlů, jehož rukopis je patrný v okolí parku. Stojí i za návrhem tamní chlouby domu Tivoli. Podoba památníku ještě není jistá. „Zatím máme kolem dvanácti různých variant," sdělil Pekár.