Hned u vchodu si náhrdelníky a náušnice prohlíží Jana Macková. „Dneska je tady blázinec, snažím si prohlédnout zboží, ale neustále do mě někdo strká. Škoda, že stánek není někde ve větším klidu," říká mladá žena.

Jak člověk postupuje úzkou chodbou dál, upoutají ho starožitné poklady staršího prodejce z Brna, který si nepřál uvést své jméno. „Mám tu třeba přes sto let starou hasičskou přilbu, kterou používali za Rakouska-Uherska. Uvnitř je vyplněná pravou hovězí kůží," popisuje muž.

Na stolku před ním leží i několik výrobků z malachitu, lampa, popelník a malá šperkovnice. „Chodím sem pravidelně. Zboží na prodej mám většinou od různých babiček, co se ho chtějí zbavit," dodává.

Mezi stánkaři zaujmou i tři malí chlapci, kteří na trh přinesli své staré a okoukané hračky. Pod dohledem dospělých prodávají a směňují plastové dinosaury a angličáky s dalšími dětmi, které na trh přišly.

V prostoru u šaten má svůj stánek cizinka Marcoglu Catalima, která přinesla oblečení svoje a svých kamarádů. „Přijela kamarádka ze Zimbabwe a zjistila, že má hrozně moc oblečení. My jsme vlastně takový mezinárodní stánek, protože tu máme i oblečení z Rumunska a České republiky," vyjmenovala prodejkyně, která už je na Bleším trhu na Flédě potřetí.

Vedle stojí její kamarád a neodpustí si rýpnutí. „Doma má ještě tak třikrát tolik oblečení, které vůbec nenosí, ale nikdy se ho nevzdá," posmívá se.

Na doma upečeném dortíku si u stolku pochutnává Eliška Zouharová. „Ono je to prohrabování strašně vyčerpávající, tak jsem si musela dát nějakou kalorickou bombu," říká s úsměvem žena. U stánku s dorty mají i sušenky a další sladkosti, na které se kolemjdoucí mlsně koukají.

Hlavní nápor lidí je v hlavním sále Flédy, po jehož obvodu jsou především stánky s oblečením. Volný pohyb je téměř nemožný, lidé se pouze nechávají unášet davem a s trochou štěstí se oddělují u stánku, který je zaujal.

Poprvé je na bleším trhu Alena Zezulová. „Zkoušela jsem se sem dostat už víckrát a teprve tentokrát jsem dostala místo. Mám tu oblečení, které mám doma a nenosím ho. Buď jde o věci, co jsem si koupila z náhlého popudu a pak se mi nelíbily, nebo jsem se s nimi nesžila," popisuje.

Na stánku má boty nebo oblečení, které vypadá jako nové. „Když si uvědomím, kolik mě ty věci stály peněz, tak je mi to líto. Ale zase si říkám, že když jsem je tři roky neměla ani jednou na sobě, tak se jich raději zbavím a třeba si koupím něco jiného. Kolegové v práci si ze mě dělají legraci, že bych potřebovala obří skříň jako Carrie ze seriálu Sex ve městě," přiznává prodejkyně.

Podobně jako v secondhandech je na bleším trhu zboží různé kvality. Od zánovních kousků oblečení po vytahaná trika. Ceny kolísají od pěti korun až po několik stovek.

Široký výběr je také u šperků. Někteří tu prodávají originální ručně vyrobené kousky, jiní nabízí starožitné kousky velké ceny.