Tedy internetovou stránku, kam lidé píší svoje texty jako do deníku. „Mezi třiceti nejúspěšnějšími blogery z celého světa, kteří vyhráli třítýdenní cestu po Indii, jsem jediná Češka," říká sedmadvacetiletá žena, která se psaním blogu živí.

Zážitky a tipy ze svých cest začala na web psát téměř před čtyřmi lety. „Odjížděla jsem tehdy na dvouletý magisterský stipendijní pobyt na univerzitu v Tchaj-wanu a chtěla jsem objevování této země sdílet s ostatními lidmi," vysvětluje.

Na svém blogu popsala zatím zážitky z devatenácti navštívených zemí. „Celkově jsem už ale byla v osmadvaceti. V Evropě, Asii i Africe," jmenuje Tomanová.

Nejraději v cizích zemích objevuje tamní přírodu. „Snažím se vždy prožít nějaké dobrodružství. Koupala jsem se ve vodopádech, zkoušela paragliding, lezení po skalách či plavbu v kajaku. O těchto zážitcích pak píšu," vysvětluje cestovatelka.

Největší strach měla v africké Nigérii. „Jela jsem tam jako studentka žurnalistiky. Pohybovala jsem se v nestabilní oblasti, kde hrozily nepokoje mezi muslimy a křesťany. Jako novinář si člověk v takové oblasti vyloženě říká o problémy," vzpomíná mladá žena.

Špatný pocit si odnesla také z Dubaje ve Spojených arabských emirátech. „Muži byli nepříjemní a na ulici mě obtěžovali. Nejspíš proto, že jsem blondýna," myslí si blogerka. Na muslimské země přesto nezanevřela a už plánuje výpravu do Abú Dhabí, rovněž v emirátech.

Na svých cestách stráví Tomanová několik měsíců v roce. „Loni jsem na cestách strávila přibližně půl roku. Z toho čtyři měsíce v kuse," dodává Tomanová.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ