Jako v cirkuse to ve středu vypadalo na silnici na česko-rakouské hranici za Mikulovem. Protestovala tam asi dvacítka aktivistů. Někteří byli pomalovaní jako klauni, bubnovali, tancovali a další jen stáli v řadě napříč silnicí s transparenty v rukou. Provoz zastavili na čtvrt hodiny kvůli kauze uvězněných rakouských aktivistů, kteří v Rakousku čelí soudnímu procesu kvůli údajnému členství ve zločinecké organizaci.

„Myslíme si, že se tady děje něco opravdu závažného. Ti lidé strávili tři měsíce ve vězení. Jeden z nich držel devětatřicet dní hladovku. Dovedete si to představit?“ vysvětloval před plánovanou blokádou organizátor protestní akce Marek Voršilka.

Rakouští aktivisté se nejdříve ocitli ve vězení po zátahu rakouské policie kvůli několika případům poničeného majetku oděvního řetězce Kleider Bauer. Před jejich obchody ochránci zvířat pravidelně demonstrovali kvůli prodeji kožešin. Z vězení se sice dostali, ale letos v únoru celkem třináct aktivistů čelilo další obžalobě kvůli údajnému členství ve zločinecké organizaci.

Jejich čeští kolegové však na svém webu tvrdí, že rakouská policie nemá dostatek důkazů. A ani dlouhodobé sledování obžalovaných lidí podle nich neprokázalo, že by se dopustili něčeho nezákonného. „Prostě vkročíme na hranice, zamáváme na auta a budeme doufat, že nás nepřejedou,“ představil včera smělý plán českých aktivistů Voršilka. Dramatický scénář se však nekonal. Jakmile odbila druhá hodina odpolední a aktivisté zablokovali na silnici dopravu, pomohli policisté.

Aktivisté podle Voršilky informovali média o rakouské kauze už dříve. „V podstatě se o to nikdo nezajímal, tak jsme dospěli k závěru, že je potřeba udělat něco nekonvenčního, něco, co na tu kauzu upozorní,“ vysvětlil důvod středečního zastavení dopravy za Mikulovem.

„Demonstranti měli tuhle akci povolenou podle zákona o shromažďování. Ale podle silničního zákona podle názoru policie neměli demonstrovat. Nahlásíme tuhle záležitost správnímu orgánu a ten rozhodne, který z právních názorů je správný,“ poznamenal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Policisté dopravu zastavili v obou jízdních směrech. Doporučili přijíždějícím řidičům, aby buď zvolili objízdnou trasu, nebo čtvrthodinu počkali na obnovení provozu. „Jestli jde o dobrou věc, tak ji podpořím. Patnáct minut nikoho nezabije,“ poznamenal motorkář Mojmír Černý z Prostějova, který na chvíli sesedl z motorky. „Děcka si aspoň zatancujou,“ dodal s úsměvem.

Na místo blokády přijel i mikulovský starosta Rostislav Koštial. „My jsme trošku hákliví na akce typu zastavování dopravy. Ti, kteří žijí tady na hranici odjakživa, tak si pamatujeme doby, kdy to tady bylo pořád zavřené. Pamatujeme fronty patnáct až dvacet kilometrů do vnitrozemí,“ přidal svůj názor. Tato forma protestu podle něj není nejšťastnější. „Určitým způsobem si berou za rukojmí lidi, kteří nic netuší,“ dodal.

Řidiči kamionů v několikaset­metrové koloně brali menší zdržení spíš s úsměvem. Nevydržel jen vietnamský řidič menší dodávky. „Prosím vás, pusťte mě, mám tady děcka malý,“ lamentoval lámanou češtinou muž, který před zátarasem z lidských těl vyskočil z auta právě ve chvíli, kdy se demonstranti rozcházeli.