Auta, která v místě čištění zůstanou, odtahová služba odveze. Za rok jich bývá i několik tisíc. „Jednou jsem přehlédl ceduli upozorňující na čištění. Pro auto jsem musel na kraj Brna a ještě jsem byl o téměř dva tisíce lehčí," řekl například Brňan Petr Mazák.

Ceny za odtahy se pro řidiče nezmění ani v letošním roce. „Kompletní odtah auta stojí 1920 korun, takzvaný zahájený čtyři sta," uvedla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Od loňského roku je možné zažádat i o zpětný odtah auta, při kterém odtahová služba auto přiveze zase zpět. Ten nepozorné řidiče přijde na 3720 korun. „V loňském roce toho ale nikdo nevyužil," doplnila mluvčí.

V pondělí už začala čištění ulic v Řečkovicích, Medlánkách a Králově Poli. V ostatních městských částech Brna budou s úklidem údržbáři pokračovat až do třetího dubna.

jarní úklid ulic
- čistí se celá ulice včetně chodníků a parkovacích ploch
- řidiči musí svá auta přeparkovat, aby nezavazela čisticím vozům
- o čištění informuje městská část sedm dní předem
- za odtah auta zaplatí řidič 1920 korun, zpětný odtah ho vyjde na 3720 korun

Řidiči, kterým odtahovka auto odveze, jej pak často mylně hledají u městské policie. „My se ale o odtahy staráme pouze v případech, kdy zaparkovaný vůz vadí plynulosti dopravy nebo je nebezpečný. Bloková čištění jsou v režii jednotlivých městských částí," upozornil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Drahé úklidy částečně platí i Magistrát města Brna. „Nestaráme se o ně po technické stránce, ale podporujeme je dotacemi. Na úklid ulic jde do rozpočtů městských částí z města téměř sto padesát milio-nů korun," vysvětlil mluvčí magistrátu Pavel Žára s tím, že informace o termínech blokového čištění naleznou lidé na příslušných úřadech městských částí.

Například v městské části Žabovřesky na čištění chodníků a silnic za rok vynaloží až tři miliony korun. „Do těchto nákladů je také nutné započítat výplaty pro naše veřejně prospěšné pracovníky, kteří s čištěním chodníků velmi výrazně pomáhají," vysvětlil starosta Pavel Tyralík. Podle něj je navíc složité čištění naplánovat. „Musíme vypracovat plán, podle kterého pak rozmístíme dopravní značky. Ten musí odsouhlasit odbor dopravy na magistrátu i policie," vysvětlil starosta. Značky musí stát na svých místech vždy týden předem, aby řidiči s čištěním mohli počítat.

Od loňského jara jim pomáhá internetová aplikace cisteniulic.cz. Ta ukazuje, které ulice zrovna údržbáři čistí, a kde řidiči nesmí parkovat. „Zatím máme 1800 stažení, ale každý den jich desítky přibývají. Zvlášť teď, když se chystají jarní úklidy ulic," uvedl spoluzakladatel projektu Petr Tomášů. Podle něj je nejvíce uživatelů právě z Brna. „Aplikaci ale využívají i některé radnice městských částí," dodal. Člověku pak přijde upozornění o blokovém čištění textovou zprávou nebo e-mailem.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ