Většina stran už má v kandidátech jasno. Jako předposlední nyní zveřejnili jeho jméno občanští demokraté. Do voleb vyšlou majitele a trenéra basketbalového Imosu Jana Bobrovského. „Nelíbí se mi, že je sport na vedlejší koleji. Zasloužil by si víc peněz," zdůvodnil kandidaturu Bobrovský. Jestli skončí s trénováním basketbalistek, zatím neví. „Tak dalece jsem ještě nepřemýšlel," poznamenal Bobrovský.

Kolovaly spekulace, že ODS a TOP 09 postaví společného kandidáta. „Na celostátní úrovni původně vedení stran o takové domluvě uvažovalo, ale zkrachovala. Strana se rozhodla, že to nechá na re-gionálních organizacích," sdělil krajský tajemník TOP 09 Petr Štědronský. Strana se rozhodla postavit samostatného kandidáta. Krajský výbor doporučil ředitele brněnského výzkumného centra Czech Globe Michala Marka. O jeho nominaci v polovině června rozhodne výkonný výbor. „Uvažuji o kandidatuře. Celý život působím ve vědě a vzdělávání a tyto zkušenosti bych v senátu mohl uplatnit," uvedl Marek.

Hnutí ANO 2011, kterému voliči dali ve volbách do evropského parlamentu v České republice nejvíc hlasů, o brněnském kandidátovi zatím nemá jasno. „Zvolíme ho v polovině června. Zatím víme o třech čtyřech stranících, kteří připadají v úvahu," poznamenal brněnský předseda ANO 2011 Marek Janíček.

Za lidovce bude v Brně usilovat o senátorský post nestraník Zdeněk Papoušek, který učí na brněnském Biskupském gymnáziu. „Rozhodl jsem se vyzkoušet, zda je politika skutečně tak špatná, jak se říká, nebo ještě horší. Chci se zaměřit na rodinnou politiku," sdělil Papoušek. Chce prosadit rychlejší začlenění opuštěných dětí do rodinné náhradní péče.

Za sociální demokraty kandiduje ředitel úrazové nemocnice Karel Doležal. „V senátu chci zúročit své dlouholeté zkušenosti ze zdravotnictví. Také se plánuji zaměřit na zlepšení zákonů v sociální oblasti," uvedl Doležal.

Kandidátka za zelené je bývalá šéfka oddělení kvality na Ředitelství silnic a dálnic Miroslava Pošvářová. V pondělí dostala Cenu Nadace Charty 77 za osobní statečnost. Organizace ocenila její vytrvalou kritiku předražených dálnic. „Vyzvali mě, abych ve své činnosti pokračovala. Slíbila jsem, že budu," uvedla nestranice Pošvářová. Definitivně její kandidaturu strana schválí příští neděli.

V kampani se chce Pošvářová zaměřit na dopravní problémy Brna. „Jde o chybějící připojení na dálnice nebo o vleklé spory kolem R43," uvedla Pošvářová. Další žena je kandidátka za komunisty Helena Sýkorová. „Zaměřím se na sociální témata či prorodinnou politiku," sdělila Sýkorová. Termín podzimních voleb zatím prezident nevyhlásil. Lidé po celé zemi zvolí třetinu senátorů. Volba je obvykle dvoukolová, pokud už v prvním kole jeden z uchazečů nezíská nadpoloviční většinu hlasů. Do dalšího kola postupují dva nejúspěšnější kandidáti. V Brně volí lidé ze senátního obvodu číslo šedesát. Dosavadní senátor Miloš Janeček z ČSSD se o post znovu neuchází.