Potvrzuje to například Brňan Petr Suchánek. „O víkendu jsem šel kolem lužáneckého parku a najednou se mi spustila rýma a začaly mě pálit oči. Přitom jsem si neuvědomoval, že bych měl v okolí nějaký alergen. Potom mi došlo, že v parku už začaly kvést některé rostliny, a přestože jsem je ani neviděl, spustily hned alergickou reakci. Obvykle přitom začínám smrkat až o několik týdnů později," upozornil alergik.

Za problémy Suchánka i dalších Brňanů může teplá zima. Podle Magdalény Chytré z brněnské botanické zahrady totiž kvůli počasí vykvétají některé rostliny už o měsíc dřív než v předchozích letech. „Už přes týden rozkvétají sněženky a talovíny. Poupata nasazují také narcisy a čemeřice," upozornila botanička. Výjimkou v Brně nejsou ani kočičky.

Větší nápor proto pozorují i alergologové. „Mám pacienty s tímto problémem už v druhé půlce února, zatímco většinou přicházejí až v březnu. Nejčastěji je trápí záněty spojivek a rýma," potvrdila brněnská alergoložka Jitka Rychnovská.

Část pacientů podle ní nejprve míří do lékáren pro nesprávné léky. „Podle příznaků si myslí, že mají virózu. Až když jim léky nezaberou, přijdou sem," popsala lékařka.

Pylové alergeny jsou podle ní ale každé jaro stejné. „Opakují se kočičky, olše a břízy. Vývoj ale vidím u podzimních alergií. Dostávají se sem totiž některé podzimní květiny ze Slovenska. Například ambrózie nebo pelyněk jsou pro alergiky novými zdroji potíží," upozornila odbornice.

Senná rýma je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky nejrozšířenějším typem alergií na jižní Moravě. V roce 2012 lékaři evidovali přes třicet tisíc pacientů s tímto problémem. „V Brně ji z deseti tisíc obyvatel mělo téměř 480 lidí. Nejčastěji děti a mladí do devatenácti let," uvedla Jaroslava Pazourková z jihomoravské pobočky ústavu.

Přibylo výjezdů

Začátek pylové sezony zaznamenali také jihomoravští záchranáři, kteří vyjíždí k dusícím se lidem. „Nedá se říct, že na vině by byla jen senná rýma. Většinou je to silný astmatický záchvat spojený s alergií. Může ho vyvolat smog nebo právě pyl ve vzduchu, který se letos objevil o několik týdnů dříve," informovala mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

S kvetoucími rostlinami podle ní výjezdů přibývá. Jedním z nejobávanějších stromů je podle alergiků bříza. „Už teď se kvůli tomu dusím. Chápu, že počasí se ovlivnit nedá, je pro mě ale nepochopitelné, proč na sídlištích vysazují pořád břízy, když s nimi má problém tolik lidí. Pyl ze stromů a keřů z čeledi břízovitých patří k nejsilnějším alergenům a některá sídliště jsou jimi doslova obsypaná," postěžovala si například lékárnice Ivana Krejčí.

Zlepšení alergici v nejbližší době očekávat nemůžou. Podle botaničky Chytré může sice kvetoucí rostliny poškodit mráz, ale ten Brnu zatím nehrozí.